När översiktsplanen debatterades i kommunfullmäktige gjorde jag en inledning som rönt lite beröm från en del åhörare. Jag har till och med fått ett mejl från en uppsalabo med ett tack. Det var en kortare 4-minutersversion av den här lilla berättelsen:
Tänk er Uppsala om 20 år!
Då fyller flickan 20 år, hon som föds idag på Akademiska sjukhusets BB. Hon har just haft sin sista tenta för terminen på Universitetet och för att rensa hjärnan ska hon och kompisen som pluggar på stans andra universitet ut och paddla kanot. Hon hoppar på spårvagnen, får sällskap vid Ulltuna och vips är de nere vid varvet vid Flottsund. Resan är gratis för dem som har betalat kåravgiften. Sedan många år har kåren gjort en deal med regionen som ansvarar för kollektivtrafiken. Vid varvet tar de en snabbfika och eftersom de ska paddla uppströms Fyrisån är det ingen avgift. Företaget som har kanotuthyrning till turister vid hamnen i Uppsala har listat ut att man kan ta mycket betalt från turister som paddlar nedströms och så ingår spårvagnsbiljetten i priset.
Paddlingsturen är underbar. Stränderna är gröna och trollsländorna leker i strandkanten och svävar snyggt över vattenytan. Sångarna sjunger. Det blåser lite vid Övre Föret. Fisktärnan fiskar, storspoven har fått ut sina ungar.
De kikade mot Biogas-cisternerna som blivit en vallfartsort för konstkännare. Några forskare på universitetet hade tillsammans med några elever på GUC kommit på den geniala idén hur man kan utsmycka stora tråkiga byggnadsverk. Just den här lösningen var världsunik och hade fått benämningen Linnékonst tack vare platsen. Den animerade bilden ändrades efter vilken temperatur det var utomhus och energin kom från biogasen. Fråga mig inte hur det fungerar.
De landar kanoterna vid en brygga vid hamnen. Det är fullsatt fotbollsmatch på Nya Studenternas. Hon ska äta födelsedagsmiddag med sina föräldrar på favoritstället. Men eftersom det är lite tid kvar och de blivit lite svettiga bestämmer sig tjejerna för att ta ett dopp i ån och basta litegrann. Tre glada kvinnor i 60-65-årsåldern satt på bryggan och myste och skrattade åt tjejerna som badade i det kalla vattnet. Hej, sa de till varandra.
– Är det sant att det inte gick att bada i ån kring 2000? frågade 20-åringen.
- Ja, det stämmer. Och vet ni, precis här där vi sitter ville man bygga en bilbro. Vi stoppade det för 20 år sedan och det är ju värt att fira, sa en av damerna.
- 20 år sedan, det är ju min 20-årsdag idag, svarade hon.
- Egentligen var det inte riktigt idag, sa en av kvinnorna som hette Ilona, det var senare på hösten när vi vann valet.
Föräldrarna kommer med pendeltåget från Vänge, det tar 10 minuter ungefär. De flyttade ut från stan när dottern fyllt 5, trots alla gliringar från bekanta om vilka stadsråttor de var. Då hade Vänge fått pendeltågsstation och rätt många turer med Upptåget. Vänge blev snabbt en stark egen tätort, dit många åkte för att äta på de trevliga restaurangerna som serverade lokal mat från lantbrukarna i Vänge och Järlåsa. Ekobönderna fick ett enastående uppsving efter det att restaurangen ”Upplandsbondens gourmet” startat.
Hon träffade familjen på en av de nya restaurangerna på St Eriks torg. Eltaxibilarna hade en stolpe på ena kanten av torget, men annars var det helt bilfritt och fyllt av uteställen så här på sommaren.
Idag bestämmer vi hur flickan och alla andra barn som föds här i Uppsala ska få det i framtiden. Eller rättare sagt, det är i höst väljarna kan ta ställning mellan vårt rödgröna och ert blågrå alternativ. Må det grönaste och skönaste förslaget vinna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar