lördag, december 30, 2006
Heja Citybanan!
måndag, december 25, 2006
Är naturvård något för kommunpolitiker?
onsdag, december 20, 2006
Länsstyrelsen nästa för Gränby backe
Det har också i dagarna kommit besked om byggplanerna precis vid Botaniska trädgården. Akademiska hus uppger i UNT att byggandet ska anpassas så att det stämmer in i omgivningen. De har målat fasaden grön på bilden som visas. Det räcker inte, tycker jag. Minsta krav borde vara att det blir gröna tak och växtlighet på fasaderna - då först blir bygget en intressant utveckling av området vid botaniska trädgården.
måndag, december 18, 2006
Obligatoriskt taggtrådsmärke?
För övrigt var jag på ett släktkalas igår där flera från de norra förorterna snackade om Brunos son. Ja, Reinfeldt alltså. Bruno - nä, vi pratar inte om honom heller... det är inte så trevligt.
fredag, december 15, 2006
Helt fria oppositionspolitiker
Men hur går det egentligen med framtiden för socialdemokraterna när de agerar på ett så omoget sätt. De behöver kanske en och annan samarbetsaktör i framtiden? Och om de vill satsa för framtiden -- varför är det mestadels äldre vita män som får deras förtroendeuppdrag --också? Det är gubbväldet som ska stå för den politiska driften av kommunen de närmaste åren.
Sammantaget är det ganska skönt att inte behöva blandas ihop med vare sig de gamla moderaterna eller de gamla socialdemokraterna framöver. Det ger oss rollen som helt fria oppositionspolitiker, vilket är osedvanligt kul och dessutom bra för Uppsala.
onsdag, december 13, 2006
Kramkalas i kommunstyrelsen
söndag, december 10, 2006
Partypinglor
Idag har jag varit på lucia-kaffe i Lunsentorpet. Det är alltid lika kul att så många, minst 250 personer, tar sig ut till Lunsentorpet på kommunens arrangemang. Nu känns 1 mils skogspromenad i benen. Skönt!
söndag, december 03, 2006
Miljöjournalister finns dom
Jag babblade med en hel hög med miljöchefer från näringslivet, som precis som jag är gravt oroade över den låga kunskapsnivån i miljöfrågor bland borgerliga politiker i allmänhet. Det känns på något sätt skönt att det inte bara är jag, utan också gamla direktörer från Industriförbundet och storföretag som säger just sånt. Det är skam på torra land att allianspolitiker inte kan skilja på fakta och åsikter, utan tror att allt som har med miljö att göra är propaganda från miljöpartiet. Tjena.
I morgon klockan 10.00 är den gröne moderaten inbjuden att diskutera klimatfrågor med högeralliansens kommunalråd i Uppsala. Hörde just att han sammanställt fakta om 12 klimatföregångare bland Sveriges kommuner, varav sex har tagit beslut om att bli fossilfria. Det är väl bara att önska lycka till.
onsdag, november 29, 2006
En kraftig baksmälla
Jag är i och för sig inte det minsta överraskad av det politiska spelet. Jag förstår att högeralliansen har ett stort behov att markera att de står samlade - men till vilket pris? Hur många av sina väljare ska de svika och hur mycket av sin egna övertygelser ska de avstå från att ställa upp på bara för att de inte kan förmå sig att rösta ja till förslag som kommer från andra partier?
Varför röstar högeralliansen emot att små- och medelstora företag ska ha en chans att vara med och lägga anbud vid upphandling till kommunen? Varför röstar högeralliansen, och framförallt Centerpartiet, emot satsningar på landsbygdsutveckling? Listan av exempel kan göras lång och den har ett undantag. Vårt förslag om att öka andelen lokalt tillagad mat i vårdboenden och skolor vann gehör. Det var glädjande. Men som ni vet så bekräftar undantaget regeln.
Det värsta är dock attityden som alliansens företrädare har. Det finns ett underskott av respekt för andra människor och andras åsikter. De odlar med sitt beteende fram ett politikerförakt som skapar missnöjesyttringar. Detta gynnar enbart de mörka krafterna. Det saknas ett moget ledarskap i högeralliansen och i dess alla beståndsdelar (partierna). Tyvärr saknas också ett kompetent ledarskap i kommunfullmäktigesalen, som har kraften att stoppa mobbingstendenser och viljan att skapa en gemenskap i arbetet för ett bättre Uppsala.
tisdag, november 28, 2006
Centern förespråkar kärnkraft
onsdag, november 22, 2006
Vad tror du att det här är?
Jo, det är det borgerliga styret i Uppsala kommun som äntligen har fått klart för sig att det finns en koppling mellan miljömålet Ingen klimatpåverkan och trafiken. Den andra meningen är lite obegriplig - först vill de fastställa mål och sedan vill de uppnå fastlagda mål - hur ska de ha det egentligen? Men det viktiga är att de magiska orden "åtgärder vidtas" faktiskt står där. Nu är jag helt redo för IVE-debatten på måndag.
tisdag, november 21, 2006
Nu blir det demonstration
I Uppsala släpper vi ut ca 4,5 ton koldioxid per innevånare. 3 ton måste bort enligt FNs klimatpanel. För att minska med 1 ton, som är en bra början, skulle vi behöva 4-faldiga kollektivtrafiken, eller så kan vi ersätta 50% av drivmedlen till biodrivmedel, eller så kan vi skaffa mycket effektivare bilar och andra fordon, som körs mer sparsamt. Eller varför inte en kombination av dessa saker samt en del andra åtgärder?
Hedberg argumentation för att sänka målet för 2010 (jmfr med 1990) från 20 procent till 4 procent handlar om att Uppsala inte ska gå före. Men för att Uppsala ska bidra till det nationella målet måste vi ha ett högre mål. Vafför då då? Uppsala har ingen tung industri. Uppsala har liten andel olja i fjärrvärmen. Vi har i stort sett bara det urbana vardagslivet som koldioxidgenerator. För att det nationella pusslet ska gå ihop måste Uppsala och andra mellanstora städer bidra med mer än 4 procent. Det skulle Hedberg och Co i stadshuset haft vetat om de varit det minsta intresserade för miljöfrågor. Lika lite som västvärlden ska lägga över ansvaret på u-länderna, ska väl vi i Uppsala lägga över ansvaret på Norrlands inland.
För övrigt är det ganska kul att det trots allt finns en grön moderat.
måndag, november 20, 2006
Med rätt att utmana
Att läsningen och det svenska språket måste främjas är en kulturpolitisk ståndpunkt som jag uppfattar har bred politisk enighet. Bibliotekens ställning som kommunal kärnverksamhet är själva grundbulten för att läsningen ska kunna främjas.
Kommunalrådet Karolina Hilding (fp) säger i Dagens Nyheter (13/11) att hon vill att vissa av Uppsalas bibliotek ska läggas ut på entreprenad och hon säger att "verksamheten ska drivas på bästa sätt, och i många fall finns inget självändamål med att kommunen ska syssla med verksamheten". Allt som inte är myndighetsutövning kan per definition omfattas av den nya utmanarrätten, anser det borgerliga kommunstyret i Uppsala. Sveriges författarförbund protesterar mot privatisering av bibliotek. De hänvisar till förbundets policy för folk- och skolbibliotek, samt kräver en lagändring för att bibliotekslagens krav om avgiftsfria lån och tillgänglighet av biblioteksverksamhet ska skärpas.
Det måste finnas livskraftiga bibliotek i skolorna, på sjukhusen, i stadsdelscentrum och i kommunens kransorter. De är mycket betydelsefulla och får inte rustas ned genom en missriktad privatiseringsiver. Stadsbiblioteket utgör själva navet.
På biblioteken finns böckerna och bibliotekarier som inspirerar till ökat läsande. Biblioteken har också en funktion av mötesplats som både är mångkulturell och generationsöverskridande. Särskilt viktigt är det att bevara biblioteken i orter som Järlåsa och Knutby, där de fria mötesplatserna är få.
Sverige är ett litet land och svenskan är ett litet språk. Därför är de svenska författarna beroende av ett stipendiesystem som helt enkelt kompenserar att deras böcker inte har en omedelbar tillgång till en jättestor världsmarknad. Utlåningen på biblioteken ger Författarfonden drygt 100miljoner att fördela som författarpenning och stipendier till svenska författare. Men för att systemet ska upprätthållas så krävs att våra bibliotek ska vara kvar, att öppettiderna blir mer generösa och att utlåningen ökar.
Till skillnad från de kulturpolitiska krav som bygger på att klassiska verk ska premieras i kulturkanoner, så gynnar den här typen av kulturpolitik de författare som är aktiva i dag, som skriver utifrån aktuella värderingar och som upprätthåller och utvecklar det svenska språket.
Sveriges författarförbund pekar också på att de försök som gjorts av privatisering av bibliotek i stort misslyckats. I praktiken finns det ingen anledning för den borgerliga majoriteten att privatisera sådan verksamhet som inte får incitament att jobba på företagsmässiga villkor med ökande intäkter. Det finns ingen ekonomisk potential i skattefinansierad verksamhet som i stort enbart innebär kostnader.
söndag, november 12, 2006
Förenkling till 100 procent?
måndag, oktober 30, 2006
Stora stygga vargen
- Man kan inte låta någon skjuta vargar för att de råkar glo på en hund, sa Peter Eriksson under valrörelsen. Men nu är det tyvärr just det som kan komma att hända. Just det uttalandet tyckte jag och kompisarna var en fullträff från Peters sida. Vi skämtade också om att jägarna framöver kommer att föda upp massor av kullar med små ilskna knähundar som de skickar ut i skogarna för att reta vargar... så de ska få skjuta...
Miljö-smekmånaden blev inte fullt så lång för Uppsalas nya regering. Den hann liksom aldrig börja innan den tog slut. Idag har budgeten presenterats. Det är inte särskilt imponerande med neddragning av anslaget till Miljö- och hälsa med 0,5 miljoner och att de väljer att inte söka några Klimp-bidrag för Biogasanläggningen eller andra miljösatsningar, trots att deras egna partibröder i regeringen valt att ha kvar Klimpsatsningarna. Nedskärningarna i busstrafiken blir tack och lov inte så stora som befarat. Men det bådar inte gott för den friska luften i Uppsala.
lördag, oktober 28, 2006
Blogg-blogg
Partiöverskridande möten med dans är förvisso det som kanske borde prioriteras starkast de närmaste åren. En av mina vänner sa apropå Sverigedemokraternas framgångar att missnöjespolitiken nu kraftfullt måste motverkas och att detta förmodligen sker bäst genom partiöverskridande möten med dans, dvs genom det han ville kalla nöjespolitik.
Jag kan säga att det nöjet är helt på min sida.
söndag, oktober 15, 2006
Inte förvånande
onsdag, oktober 11, 2006
TV-licensen och kulturministerns förlorade heder
söndag, oktober 08, 2006
Kommun- och landstingsdagarna
En moderat imponerade
Mats Svegfors, landshövdingen i Västmanland, var där och presenterade Ansvarskommitténs arbete med den framtida regionala utvecklingen och samhällsorganisationen. Visst finns det demokratiska farhågor med större regioner, men jag tycker att möjligheterna med en mer modern 0ch smartare samhällsorganisation är stora. Idag när all regional indelning är olika är det sannerligen inte särskilt enkelt att vara med att påverka utvecklingen.
En folkpartist imponerade
Staffan Werme från Örebro var med och diskuterade hur man bäst bemöter främlingsfientliga och nationalistiska partier och hur vi kan motarbeta deras syften och politik. Den öppna och fria debatten är det enda vapnet. Helt rätt. Samtidigt tycker jag att man inte ska ha en övertro på att den öppna debatten (om tex människors lika värde, framlingsfientlighet, ekonomiska fakta om invandringen) är allena saliggörande. Grunden i framgångarna för dessa partier handlar i stor utsträckning om att de fångar upp missnöjesröster. Att motarbeta missnöjet handlar också om att vi medvetet verkar för att politikerföraktet minskar - och där har politikerna i alla partier ett ansvar att lyfta nivån i debatt och retorik. Vi behöver bli bättre på att spegla verkligheten som den är och inte pr-mässigt överdriva problemen i samhället.
Örebro imponerade också. Promenaderna mellan hotellet och konferenslokalen längs Svartån var trevliga.
fredag, oktober 06, 2006
Överraskning?
Nu är det bara att hoppas på att Andreas Carlgren är lika intresserad av biologisk mångfald som han varit av mänsklig mångfald och att lantmästaren Erlandsson inte lägger ner satsningarna på ekologiskt jordbruk.
I en gammal intervju som Sveriges Natur gjort med den senare läser jag: "Eskil Erlandsson tycker sällan att det blir konflikter mellan miljöintressena å ena sidan och jord- och skogsbruket å den andra. De flesta jord- och skogsbrukare tänker på att framtida generationer också ska kunna leva av jord och skog och försöker därför handla så miljövänligt som möjligt."
Ordet ekologi förekom inte i regeringsförklaringen. Ordet jordbruk inte heller. Ordet mat en endaste gång. Men vad som menas med det som sades återstår att se. "För att värna den moderna landsbygden, sund och säker mat, förnybar energi och öppna landskap skall de gröna näringarna ha likvärdiga konkurrensförhållanden gentemot övriga EU. Sverige skall ta till vara de möjligheter som EU:s landsbygdsprogram ger."
tisdag, oktober 03, 2006
Trängselavgifter - snart även i Uppsala
Jag vaknade upp till nyheterna i söndags och min första tanke var: Kan verkligen trängselavgifter och motorvägsbyggen få förekomma i samma mening? Ja, så förvånad av högeralliansens utspel kan jag ju inte säga att jag blev. Glad för att trängselavgifterna kommer, ledsen för dumheterna att inte använda pengarna till att skapa en mycket bättre kollektivtrafik. Det kanske är ordet kollektiv i kollektivtrafik som gör att borgerliga poltiker är sådana enastående bilkramare. Möjligen behöver vi hitta på ett mer politiskt neutralt begrepp för denna företeelse att resa tillsammans, komma snabbt fram, med enastående låg miljöpåverkan och dessutom fantastiskt trafiksäkert?
Men som oppositionspolitiker lär man sig fort att glädjas åt de små framstegen. Nu är trängselavgifterna accepterade som företeelse och jag börjar genast fundera på hur lång tid det tar att införa dem i Uppsala. Gissningsvis tar det nog inte ens 10 år. Viktigt är bara att pengarna får finansiera utbyggnaden av det nya spårbundna trafiklösningarna som vi så väl behöver för att binda ihop Uppsalas stadsdelar och för att det inte ska behöva ta dubbelt så lång tid att pendla mellan city och Gottsunda som det tar mellan city och Vattholma.
onsdag, september 27, 2006
Den goda staden - Uppsala
Det som är lite märkligt dock, var att inga politiker från de borgerliga partierna var där ( i alla fall inte så länge som jag var kvar). Borde inte det vara just de som skulle vara med och visa sina oborstade framfötter? Är det några som behöver få info om attraktiv kollektivtrafik så är det m-fp-c-kd. Ska de fortsätta att vara lika inaktiva i majoritetsställning som de varit i oppositionshålet måntro?
Eller som en kommunanställd mumlade till mig i kaffekön - det ska bli intressant om det nya politiska styret i Uppsala verkligen kommer att ändra så mycket när det gäller trafikplanerna?
tisdag, september 26, 2006
Förtroende som få
Någon sa att det är kanske inte så konstigt att du får så många kryss - du är ju tjej. Tjejer får mer kryss. Det är en dålig förklaring. Jag tror att kryssen beror på att jag är jag, att jag har ganska stora kontaktnät, att jag är en ny politiker, att jag varit lite färggladare än andra miljöpartister och att jag tycker att det är kul med politik. Sedan finns det säkert fler anledningar också. Det ska bli skojigt att börja på riktigt. Jag kommer sträva efter att företräda medborgarna, representera miljöpartiet och vara mig själv. Nu måste Uppsala bli grönare, trots att vi sitter i opposition. Fan den som ger sig.
måndag, september 18, 2006
Valrörelsen startar idag!
8,5% av rösterna i Uppsala - kraftig ökning procentuellt sett, men ingen ökning av antalet mandat i fullmäktige.
Miljöpartiet gjorde ett starkt och kraftfullt val, men alliansen får majoritet i både riksdag, landsting och kommun.
Vad känns riktigt bra? Vi har en generationsväxling på gång i partiet. Vi får en ny kompetent kommunfullmäktigegrupp. Vi kommer jobba lika mycket med opinionsfrågor som med den lite trögare vardagspolitiken. Vi kommer stärka kontakterna med medborgarna i Uppsala. Vi kommer se till att vi stärker våra positioner på landsbygden, eftersom miljöpartiet trots allt är ett viktigt landsbygdsparti. Vi kommer att skapa samförstånd och bredare politiska allianser. Den borgerliga alliansen är inte bred nog och framförallt inte långsiktigt hållbar.
Nästa val vinner vi. Då siktar jag på allvar att komma in i riksdagen. Valrörelsen startar idag.
fredag, september 15, 2006
Två dagar kvar
Det är också nu som vännerna kommer med uppmuntrande ord. Pelle skrev alldeles nyss: "Håll ut, och som sagt, ge järnet ända in i kaklet. Det är inte slutkämpat förrän kl. 20.00 på söndag kväll." Mellan 10 och 15 procent av våra väljare bestämmer sig i vallokalen enligt tidigare valundersökningar. Glädjande nog hörde jag att förhandsröstningen gått väldigt bra och att det åtminstone i Stockholm varit fler invandrare som förhandsröstat än tidigare år. Jag tror att det är bra att kommunerna tagit över och att förhandsröstning numera sker på bibliotek och andra trevliga ställen.
Igår fick jag avreagera mig i re-agera, ABC-debatten med politiker från Storstockholm och Uppland. Moster Lisa, som är en trovärdig kritiker, tyckte att jag lyckades nå ut med några budskap. Att unga, studenter och en hel del äldre inte har råd att köpa loss sin bostad vid omvandling till bostadsrätter är också något som moster Lisa också brukar säga.
I morgon ska jag blogga om hur det egentligen ligger till med moderaternas smutskastningskampanj av miljöpartiet här i Uppsala.
torsdag, september 07, 2006
Inget lågprisflyg på Ärna
Flyget skapar buller. En internationell miljöstrategi är att styra flygtrafiken dit den stör minst både dag- och nattetid. Lågprisflyget kör ofta sent på kvällar och tidigt på morgnar då avgifter och trängseln i luftrummet är mindre. Bortsett från att flygbuller är allmänt störande kan det påverka människors hälsa.
Resandet med flyg ökar. Flygets utsläpp bidrar till ca 10 procent av den globala växthuseffekten och är det sämsta transportmedlet ur miljösynpunkt. Visst tar flygbranschen några små miljösteg framåt, nya flygplan är lite mer bränsleeffektiva, men något stort tekniksprång kan inte förutses. Inte ens med Thomas Östros satsningar. Det är fortfarande så att det släpps ut 25000 gånger mer av växthusgasen koldioxid än vad tåget gör per passagerare! Och när det gäller buller görs just inga framsteg alls.
En effektiv flygledning, samordning av trafik och hur resorna till flygplatsen är ordnade är viktiga frågor när det gäller att miljöanpassa flyget i det lilla. Därför är Arlanda faktiskt bättre om du behöver ta flyget. Nu när Upptåget tar 20 minuter till Arlanda kommer det att ta längre tid och vara krångligare för uppsalaborna att ta sig till Ärnas flygplats än till Arlanda!
Många vill resa och resa billigt. Lågprisflyg kan låta lockande. Men biljettpriserna speglar inte flygets kostnader, och än mindre miljö-kostnaderna. Hur långsiktigt är det?
Bullret är en av de viktigaste orsakerna till att inte starta civilflyg på Ärna. Det finns helt enkelt ingen anledning att permanenta en flygplats så nära en stor stad som Uppsala – för att inte tala om hur nära det är till Gamla Uppsala och Bärby. Varför ska vi skapa ett nytt Bromma-problem i Uppsala.
Efter debatten med folkpartisten Fredrik Sjöberg i Radio Uppland erkände han att det ju inte är någon dum idé att bygga bostäder på flygplatsen istället. Men det krävs ett beslut på Fortifikationsverket om att flygplatsen kan bebyggas. Det kan knappast vara någon omöjlighet att åstadkomma ett sådant. Dags för att driva lite mer högtflygande planer alltså – satsa på ett bostadsområde på Ärna. Och bygg gärna på höjden.
tisdag, september 05, 2006
Dags för ny miljöbil
En viktig sak som inte DN hade möjlighet att mäta i sin enkla undersökning är hur många som åker buss och tåg och inte har någon bil alls. Där ligger förmodligen också miljöpartisterna i täten. De räknade inte heller hur många som är med i bilpool eller de som hyr miljöbil de gånger bil behövs. En och annan miljöpartist med vanlig bensinbil har konverterat dem till biobränsledrift. Jag känner två av dem (hej Jonas och Rickard;-).
Att alltför många miljöpartister fortfarande har gamla skruttbilar utan katalysator är inte hälsosamt. Vare sig för miljön, folkhälsan eller för miljöpartiet så här i valtider. Visst, det må vara begripligt. Miljöpartister utgör också ett tvärsnitt av befolkningen. Många miljöpartister är låginkomsttagare och har inte råd med nya bilar. Begagnade miljöbilar finns inte i någon större utsträckning på marknaden ännu. Men ett det är inte så smart att de inte bytt upp sig till en något nyare bil med katalysator.
Jag har varit på styrelsemöte med Gröna Bilister idag. Gröna bilister har, och för tydlighetens skull vill jag säga att jag inte har varit inblandad på något sätt, gjort en undersökning av riksdagskandidaternas inställning till miljöbilarna som presenterades idag. Miljöpartiet och centern visade sig vara bäst. Hör och häpna, kristdemokraterna kommer inte långt efter.
Moderaterna är aktiva motståndare till en rad viktiga frågor för grönare bilism. Över 90 procent av de moderata riksdagskandidaterna vill inte ge kommunerna rätt att själva besluta om införande av trängselavgifter, parkerings- och skrotningsförmåner, inte behålla dagens statliga klimatinvesteringsbidrag och vill inte ens verka för att statliga fordonsinköp ska vara miljöbilar.
Samtliga riksdagskandidater för centerpartiet och miljöpartiet är för att öka skillnaden i beskattning mellan de miljövänligaste och miljövidrigaste fordonen, att öka stimulansen för privatbilister att skaffa miljöbil och att göra EU:s utsläppskrav för nybilsförsäljning bindande. Dessutom vill de införa en prisgaranti att etanol och biogas långsiktigt är billigare än bensin och diesel, ge kommunerna rätt att själva besluta om införande av parkerings- och skrotningsförmåner och trängselavgifter.
Sist vill jag konstatera att Peter Eriksson klarade sig bra i utfrågningen i SVT alldeles nyss. Trevligt att höra att hans nästa bil blir en miljöbil.
måndag, september 04, 2006
Jag kan inte hålla tyst
I debatten höll jag inte tyst, även om jag blev lite stum över att kd skickade sin stockholmsbaserade ungdomsförbundsordförande Ella Bohlin till en debatt som mestadels handlade om lokal Uppsala-politik.
torsdag, augusti 31, 2006
Manifestera den goda maten
Uppsala är ju Sveriges största landsbygdskommun, sa landsbygdskonsulten till mig häromdagen. Visst. Det är runt 50 000 människor som bor på landsbygden runt om Uppsala. Merparten bor i kransorterna. Något att vara lite stolt över och framförallt att ta fasta på i lokalpolitiken.
Hembakta bullar har seglat upp som den stora matfrågan de senaste dagarna. Margot Wallström tjoar från Bryssel och alla partier är ute och protesterar. Frågan är nu om våra myndigheter förstår att tolka reglerna i kombination med de politiska signalerna? Det är en massa regler om spårbarhet, allergiinformation osv som åsidosätts när hembakade bullar säljs, tycker nog livsmedelsbyråkraterna. Det gäller att kunna hantera stort och smått. Tryggheten ligger trots allt mer i hembakade bullar än i omständiga regleringar från EU.
Miljöpartister som vill representera länet har rest runt i dagarna tre. Igår var vi och hälsade på i Tierps kommun. Mejeriet i Eskesta, Svealands kött- och charkbutik i Tierp och grönsaksodlaren på Örbyhus slottsträdgård var några livsmedelsproducenter vi besökte. Under lunchen träffade vi barn och dagbarnvårdare på Solkattens föräldrakooperativ. De äter lunch ute i ett vindskydd två gånger per vecka. Men framförallt så lagar de riktig mat varje dag. Lämpligt till matresan i Tierp lanserade vi ett Matmanifest för Uppland
Miljöpartiets matmanifest
Mat är inte bara en fråga om smak och kvalitet, utan också om miljö, hälsa, djuretik, global rättvisa och lokal utveckling. Miljöpartiets mål är därför att maten som serveras i kommunernas skolor och äldreboenden eller i landstingets regi ska vara hälsosam samt miljövänligt och etiskt framställd. Och framförallt ska den vara god!
Riktigt god mat
- Laga maten lokalt, planera äldreboenden och skolkök därefter.
- Mat är hälsa. Såväl unga som äldre behöver varierad och näringsriktig mat för att undvika barnfetma likaväl som näringsbrist hos äldre. I skolan behövs en helhetssyn som gör att teorin i idrott och hälsa, samt hem- och konsumentkunskap hänger ihop med praktiken, dvs hur mat tillagas och serveras i skolkök, på caféer och i mat-automater.
- Måltiden är lika viktig som maten. Gör det förmånligare för de äldre att äta tillsammans.
- En förändring av måltiderna behövs så att mer grönsaker och bättre fetter används för folkhälsan - en strategi för hur vi åstadkommer utveckling på detta område behövs.
- Uppfyll de nationella målen om att 25 procent ekologisk mat ska serveras i offentliga kök.
- Samverka i Upplands kommuner genom att utveckla gemensamma strategier för att nå resultat och finna vägar att handla lokalt producerat och gynna den gröna tillväxten i livsmedelsindustrin i Uppland.
- I såväl kommunerna som i landstingen bör upphandlingar kunna delas på flera leverantörer så att lokala små och medelstora entreprenörer kan delta.
Mångkulturell och etisk mat
- Önskemål grundade i etiska, religiösa eller kulturella ställningstaganden ska alltid tillgodoses.
- Många äldre och sjuka människor har svårt med aptiten. Att då kunna fresta med mat som ger smakminnen från barndomen kan vara ett bra sätt att undvika undernäring och skapa lite guldkant på tillvaron. Det är därför viktigt att såväl de som är uppväxta med svensk husmanskost som de som har övat sina smaklökar i en annan matkultur kan få sina smakminnen tillgodosedda.
söndag, augusti 27, 2006
Min pappa och allemansrätten
När jag var liten kommer jag ihåg att min pappa bar mig i skogen och att vi tittade på myrstackar. Myrorna var många i granskogen i Nordingrå vid Omnefjärden. Myrstackarna var jätte-höga och allihop på samma sida om träden.
–Titta mura, sa jag när jag var riktigt liten. Det var 40 år sedan. Idag är det är andra pappor och mammor som gör samma sak med sina barn. De går i skogen, plockar blåbär, tittar på myror och på träd.
I Sverige har alla rätt att vistas i naturen. Vi kallar det allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som inte finns i många andra länder. Det är en frihet som gör att du kan vistas på annans mark förutsatt att du visar hänsyn mot djur och natur, mot markägare och andra människor som vistas i naturen. Inte störa – inte förstöra är devisen. Allemansrätten är inskriven i grundlagen.
Företrädare för moderaterna här i Uppsala vill avskaffa den nuvarande allemansrätten. Moderaterna säger – den inskränker på ägarrätten. Moderaterna säger att allemansrätten är ett stort problem för markägarna. De har fel. Låt inte moderaterna få ta bort allemansrätten.
Visst har det hänt att allemansrätten missbrukats. Att de som är ute i skog och mark inte tagit hänsyn, att de skräpat ner och stört friden. Det är ett allvarligt, men inte alltför stort problem. Ett tydligt bevis på det är att det finns ytterst få rättsfall på området.
Tack vare allemansrätten har många människor utvecklat ett intresse och en känsla för naturen. Det är kunskaperna om naturen, naturupplevelserna med skönheten och den plockade svampen i svampkorgen som är svenskarnas största drivkraft att skydda naturen. Ja, att ta miljöhänsyn över huvudtaget.
Men allemansrätten är också enastående för att vi, till skillnad från så många andra länder, får en så mycket mer värdefull natur. Vi kan inte acceptera att stora arealer skog och jordbruksmark odlas så intensivt så att den blir helt otillgänglig för alla svenskar som vill vistas i naturen. Jordbruket och skogsbruket i Sverige ska inte bara intensivt producera tonvis med spannmål och råvara till pappersmassaindustrin. De areella näringarna ska också producera biologisk mångfald, lingontuvor och hallonsnår, öppna landskap och gammelskogens trolska dunkel med mera. Naturen måste rymmas i varje skog och på varje fält.
Bioenergisatsningarna som ska ta oss ur oljeberoendet kommer ge 100000-tals nya jobb. De kan genomföras på bra och dåliga sätt. Miljöpartiet kommer att arbeta för att de dåliga sätten undviks. Bland annat kan socialdemokraterna tänka sig att intensiv-odla granplantager på åkermark för att få mycket biobränsle. Det är sådana saker som gör det så viktigt att socialdemokraterna inte ska få regera landet i en minoritetsregering. Miljöpartiet måste vara med så att någon står upp för den svenska naturen. Lika lite bör de få makten som vill avskaffa den nuvarande allemansrätten.
Det var min pappa som fick mig att bli intresserad av naturen. Tack pappa. Tack allemansrätten.
Välj naturen den 17 september. Rösta långsiktigt!
fredag, augusti 25, 2006
Stort och smått i politiken
Det är lätt att också glömma att små vallöften kan skapa stor förändring.
Igår var jag först ut i en debatt med kräva förändring och ge ledsagare till funktionshindrade gratis resa när de åker med kollektivtrafiken. Vi vill ju att fler funktionshindrade ska kunna åka buss och tåg -- det kostar mindre, är bättre för miljön -- men framförallt ger det större möjlighet att resa. Det är gratis att ta med sig ledsagaren när man tar färdtjänst, men alltså inte på bussen.
Kravet på gratis bussresa för ledsagare gick det att få total politisk enighet kring under debatten. Jag blev själv lite förvånad när jag förberedde mig inför debatten när jag märkte att det inte var gratis redan idag och att jag inte hört någon kräva det tidigare. Men så är det i politiken -- vi får jobba som man gör när man i företag har ledningssystem -- arbeta för en ständig förbättring av systemen. Nu är det bara att formulera en fråga till nästa möte i Gatu- och trafiknämnden.
tisdag, augusti 22, 2006
Centerns gröna politik är blå
måndag, augusti 21, 2006
Knivsta-vatten från Järfälla
söndag, augusti 20, 2006
Alla kan inte gilla allt
Förutom att svara på frågor från människor är det viktigt att ha koll på vad som sägs på andra håll. UNT:s insändarsida läser jag varje dag med stort intresse. Jag försöker också följa webbdebatten på UNT. Nu diskuteras frågorna om hur staden borde utvecklas. Många för fram smarta förslag om fler mötesplatser, bättre kollektivtrafik, billigare parkeringsgarage (lite konkurrensutsättning skulle inte skada!), fler uteserveringar osv. Miljöpartiet får sig en och annan känga i debatten och ett och annat glatt tillrop. Faktum är att det bara är miljöpartiet bland partierna som nämns över huvud taget. Det ser jag som ett positivt tecken - miljöpartiet gör i alla fall något, även om inte alla kan gilla allt.
fredag, augusti 18, 2006
Kärnkraftssäkerheten är hotad av PR-gubbar
"Jag är orolig för att dagens säkerhetstänkande inom kärnkraftsindustrin inte håller fullt ut. Kärnkraften är förenat med osäkerhetsfaktorer i alla led. Allt från brytning av uran till drift och slutligen förvaring av kärnavfall. Det är oerhört viktigt att det görs en grundlig kärnsäkerhetsutredning, något som inte gjorts sedan 1979 i Sverige. Det märktes tydligt att såväl tekniker som informatörer på Forsmark hamnade i försvarsposition direkt efter att incidenten inträffade. Först några dagar senare, efter det att UNT och andra media startat sin granskning, togs hela frågan på större allvar. En säkerhetsaspekt måste vara att de som arbetar med kärnkraften inte får hamna i en försvarsposition där de av pr-skäl inte vågar, vill eller kan gå ut med information. UNT:s journalister ska ha heder för sitt grävande arbete! Jag tycker att man ska ta Lars-Olov Höglunds synpunkter på största allvar. Flera av er som försöker bagatellisera händelsen här i nät-debatten gör också ner Höglund. Kritiker ska man vara rädd om i det fall att man är mån om att hela tiden förbättra sin verksamhet, brukar det heta. Jag tycker att uranbrytning och kärnkraftsverken ska avvecklas. Vi kommer dock att under överskådlig framtid få ta hand om avfallet som redan producerats. För detta krävs självklart ett mycket avancerat säkerhetsarbete under lika lång tid framåt."
Jag blev förvånad redan när jag läste webbkommentarerna hur många med påstådd anknytning till Forsmark som var ute och debatterade i media. Har inte Vattenfall och Forsmarks kärnkraftverk en informationspolicy för hur man hanterar information om sin verksamhet? Som informationskonsult blir jag mycket skeptisk till hur frågorna hanterats.
Idag fortsätter UNT sin granskning och avslöjar att såväl Forsmarks bolagsjurist som informationschef farit med osanning och spridit falska rykten till media. Blir jag mindre orolig nu? Nej, detta är ytterligare ett tecken på att kärnkraftsindustrin inte får skötas av PR-gubbar och lobbyister. Säkerheten inom kärnkraften är definitivt hotad!
torsdag, augusti 17, 2006
Första valtalet: Alla kan bli politiker
I Miljöpartiet finns en filosofi att alla kan vara politiker och faktiskt borde ta chansen att vara det någon gång i livet. Jag känner fenomenalt bra och duktiga människor som är engagerade i andra partier. De blir inte valda till toppkandidater, utan att de kokat kaffe och hållit sig i bakgrunden i sitt parti under många år. Det är ett uttryck som visar att gubbväldet härskar. Så är det inte i miljöpartiet. Flera av våra superduktiga politiker i miljöpartiet slutar snart i riksdagen – en är Åsa Domeij, en annan Gustav Fridolin. Ni kan räkna med att när de slutar så kommer de ersättas av andra engagerade miljöpartister. Kanske av någon med min kaliber?
Fler och fler människor engagerar sig i sakfrågor. Miljöpartiet vill att alla medborgare ska ha chans att lägga fram sina förslag i kommunfullmäktige i Uppsala och ställa sina frågor direkt till oss som är lokala politiker. Vi måste hitta lösningar som gör att fler kan engagera sig för att vårt samhälle ska bli bättre. Förslagsrätten kan ge ringar på vattnet, självklart kommer det att påverka de politiska partierna – vilket parti vill inte locka till sig de smartaste förslagsställarna? Men det ger också signaler som kan stärka demokratin på många andra ställen – på arbetsplatserna och runt middagsborden.
Ett exempel från en kommun som har förslagsrätt i fullmäktige – Nora – där föreslog en humoristisk medborgare att en trängselbonus skulle införas för att fler turister skulle hitta till den lilla staden. Förslaget var inspirerat av trängselskatten i Stockholm, och visst kom det fler turister till Nora – tacka för det, hälften så bra marknadsföring skulle en PR-byrå ha tagit miljoner för.
Trängselbonusen avdramatiserar trängselskatten i Stockholm. Det är väl självklart att ekonomiska styrmedel behöver användas. När stockholmarna röstar har de chans i att i en lokal folkomröstning besluta vilket Stockholm de vill ha. Tänk om uppsalaborna hade fått rösta om Musikens Hus – som miljöpartiet föreslog?
Jag måste kommentera de artiklar som Aftonbladet publicerat de senaste dagarna. ”Ekomaten är en bluff.” ”Enda skillnaden mellan ekologiska och vanliga grönsaker är priset”. Det är Aftonbladet som bluffar. Det går inte att titta på en ekologisk morot och jämföra den med en konventionell morot och utifrån det säga ett enda ord om vad som skiljer ekologiskt och konventionellt lantbruk åt. Den som gör det är grymt ohederlig. Ekologiskt lantbruk är bättre för miljön, för djuren, för böndernas hälsa och självklart för konsumenterna.
Demokratin behöver engagemang! Tänk om du också skulle bli politiker någon gång? Men först tycker jag att du ska tänka på valet – som är om en månad. Rösta långsiktigt!
onsdag, augusti 16, 2006
Ekomaten är ingen bluff
Jag tog miljöbilen till Gryttjom. En av alla dessa orter i Uppland med ett så lustigt namn. Min bästa vän, författaren från Stockholms skärgård, ville att jag skulle skjutsa honom och sonen Petter. I Gryttjom finns ett litet eldorado för fallskärmshoppare. Petter hade fått ett tandemhopp i födelsedagspresent och hoppet skulle nu verkställas. Vädret var kanske inte alldeles perfekt med en massa moln hängande på 200 meter. I väntan på att molnen skulle skingras snackade vi om konsumentmakt, om allemansrätten och så spelade vi streetbasket. (Finns det något seniorlag i Uppsala måntro? Ett och annat skott satt ju perfekt!) Flygmaskinen, en stadig tvåmotorers och förmodligen bränsleslukande Antonov. Men Petter kom upp på 4000 meters höjd och singlade ner. Ytterligare en tandemhoppare samt ett gäng killar och tjejer som var där på läger gjorde detsamma. Att de senares hopp subventionerades av tandemhopparna är jag rätt så säker på. Nu är ju sky-diving en slags motorsport. Men jag tycker att det är en ovanligt lyckad användning av fossila bränslen, (liksom jag också gillar Lennakatten fast det drivs av kol!). Jag tycker att charterflyget, det trans-atlantiska flyget, businessflyget, lågprisflyget, inrikesflyget ska beskattas mycket hårdare för att trafiken ska minska kraftigt - men att man mycket väl skulle kunna göra ett undantag för en Antonov i Gryttjom. Ibland måste det kanske få vara undantagen som ska få bekräfta reglerna?
Jag hade tänkt skriva mer om flyget - men nu har tydligen Aftonbladet startat en debatt om Eko-maten - en bluff. Jag väntade på att den skulle komma. För några månader sedan skrev samma forskargäng i Forskning och Framsteg. Jag får anledning att kolla mer på frågorna nu igen alltså. Men redan nu ska jag påpeka att den enda bluffen är att kampanjen mot ekomaten alltså åter igen dragit igång.
Niclas Malmberg skrev igår på sin blogg att Uppsala-centern är emot ekologisk mat. Nu är tydligen också folkpartiet med på ett hörn. Sorgligt. Det märktes faktiskt inte av i politikerdebatten som LRF ordnade förra veckan.
Det är bara att damma av allt material som användes i domstolsförhandlingarna mellan sprutbönderna i Sveriges Spannmålsodlare och KF i Änglamarksmålet, som jag hade både besväret och nöjet att jobba med i nästan fyra år... då bekräftade både Stockholms tingsrätt och Marknadsdomstolen att de argument (som samma forskare som uttalar sig idag i Aftonbladet använde då liksom nu) inte håller för att påstå att ekologisk mat inte skulle kunna marknadsföras med miljöargument.
Den ekologiska maten är bättre för miljön, för djuren, för bönderna och självklart för konsumenterna. Det går inte att göra en simpel studie där man testar några få grönsaker på bekämpningsmedelsrester för att sedan avgöra om det är någon skillnad på två produktionssystem.
I ekologiskt lantbruk används inga kemiska bekämpningsmedel. Det gör att risken för att det hamnar kemiska bekämpningsmedel i produkterna är avsevärt mindre. Bonden gör allt vad han kan, i varje fall. Med regnvatten och i kantzoner kan dock bekämpningsmedel spridas, även om detta också kontrolleras och underkänns i de fall att det sker. Nu handlar ju inte ekologisk odling bara om frihet från kemiska bekämpningsmedel, utan om en lång rad krav och regler som är utarbetade i Sverige och internationellt både för själva jordbruket och för livsmedelsproduktionen.
Fler och fler undersökningar som görs bekräftar att ekologiskt jordbruk har enormt stora förtjänster. Den biologiska mångfalden gynnas, lantbrukarna får på många sätt en säkrare arbetsmiljö, växthuseffekten hejdas, vi kan åstadkomma trendbrott när det gäller läckaget av näring till övergödda vatten, mindre risker med allergier då många tillsatser undviks, med mera med mera.
Det går inte att titta på en ekologisk morot och jämföra den med en konventionell morot och utifrån det säga ett enda ord om vad som skiljer ekologiskt och konventionellt lantbruk åt. Den som gör det är grymt ohederlig.
lördag, augusti 12, 2006
Litteraturen behöver inte "kanoner", utan bibliotek!
Men den litteratur-kanon som Cecilia Wikström (fp) förespråkar kan i själva verket lägga en död hand över utvecklingen av den svenska litteraturen. Jag tycker inte att man ska glömma att det måste finnas både läsare och författare för att det ska finnas en uthållighet i läsandet. Alla människor måste själva få läsa de böcker de vill och i den ordning de vill. I skolan kan läsandet stimuleras genom att böcker som ungarna vill läsa finns tillgängliga.
Det måste finnas livskraftiga bibliotek i skolorna, på sjukhusen, i stadsdelscentrum och i kommunens kransorter. De är mycket betydelsefulla. Stadsbiblioteket utgör själva navet. På biblioteken finns böckerna och bibliotekarier som inspirerar till ökat läsande. Biblioteken har också en funktion av mötesplats som både är mångkulturell och generationsöverskridande.
Sverige är ett litet land och svenskan är ett litet språk. Därför är de svenska författarna beroende av ett stipendiesystem som helt enkelt kompenserar att deras böcker inte har en omedelbar tillgång till en jättestor världsmarknad. Utlåningen på biblioteken ger Författarfonden drygt 100 miljoner att fördela som stipendier till svenska författare. Men för att systemet ska upprätthållas så krävs att våra bibliotek ska vara kvar, att öppettiderna blir mer generösa och att utlåningen ökar.
Vi vill bevara biblioteken i Järlåsa och Knutby. Vi är oroliga att moderaterna och alliansen rustar ner biblioteken om de kommer till makten.
fredag, augusti 11, 2006
Folkpartiet vänder kappan efter vinden
torsdag, augusti 10, 2006
Gustav Fridolin är i stan!
Vi åkte upp till Gottsunda för att dela ut lite miljöpartimaterial och prata med människor. Det är roligt att se att det är så många som har Gustav som sin favorit. Han fick massor av beröm - mycket välförtjänt. Han går hem i stugorna, Gustav. Han är chosefri, konsekvent, han ligger på och skapar avtryck var han än är och vad han än pratar om. Människor lyssnar och blir engagerade. De kommer ihåg vad han har sagt. De tycker att han talar så förnuftigt för att vara så ung. De vet att det är honom man vill krama om när man fått uppehållstillstånd efter att ha levt som gömd i mer än 4 år. Han är guld värd för miljöpartiet. Det är lite tråkigt att han slutar i riksdagen efter valet - men jag är rätt säker på att han kommer spela lika stor betydelse var han än engagerar sig.
onsdag, augusti 09, 2006
Att göra verklighet av politiken är a och o
Det miljöpartiet har varit bra på, och fortsatt kommer vara bra på, är att samarbeta. Genom att ha en konsekvent politik, kunniga politiker och lägga förslag som är rimliga för de samverkande partierna att ställa upp på – så skapas bredare allianser (allians är inte ett begrepp som de borgerliga partierna ska lyckas ta patent på!). Visst är det många gånger miljöpartiets förtjänst att vi fått igenom så lyckade beslut, men utan att de andra partierna går med på förslagen så hade det ju inte funkat. Miljöpartiet har bidragit till många viktiga beslut – trängselskatten i Stockholm är bara ett exempel.
Ett annat exempel är att miljöpartiet totalt tillfört landsbygdsprogrammen 1,4 miljarder kronor. 400 miljoner har redan tillförts och har bland annat gått till investeringsstöd för att öka djurvälfärden, till små och mellanstora förädlingsföretag, till ökad ersättning till lantbrukare i skogs- och mellanbygder samt till åtgärder som gynnar hävden av betesmarkerna. Tack vare miljöpartiet tillkommer 1 miljard extra i samband med att nya Landsbygdsprogrammet sätts igång nästa år. Det nya programmet har ett tydligt företagarfokus och samtidigt en hög miljöambition. Tänka sig - Landsbygdsprogrammet är faktiskt en EU-politisk insats som miljöpartiet gillar skarpt! Det som är bra är att nationellt utforma detaljerna i landsbygdsprogrammet och att programmet samtidigt stödjer de insatser som skapar förutsättningar för att jordbruket producerar allt ifrån god mat till bioenergi, biologisk mångfald, genetiska resurser, rent vatten, ren luft, bördig mark, livskvalitet, hälsa, turism, estetiska och kulturella värden, möjligheter till boende med mera. Många tycker att jordbrukspolitik är svårt och tycker också att EU:s jordbrukspolitik bör avvecklas. Men man kan inte se så svart och vitt på saken. Att något är komplicerat gör att man behöver vara kunnig. Det gäller det att vara påläst och bland många andra partier finns en hel del att önska.
Jag ska på val-debatt i morgon på Jönninge Gård. LRF Mälardalen arrangerar. Det ska bli riktigt roligt! Jag hoppas att många lantbrukare kan komma, även om många just nu har fullt upp med att tröska spannmål.
tisdag, augusti 08, 2006
Låg debattnivå i ett påhopp
Metro skriver idag om IKEA som har räknat ut att kundernas resor till butikerna står för 56% av företagets totala klimatpåverkande utsläpp (och då har all energi till kontor, lager, varuhus, transporter mm räknats in). Metro rapporterar att IKEA nu säger att de har en målsättning att placera sina varuhus närmare städerna. Fler butikskedjor borde ta efter!
måndag, augusti 07, 2006
Grönare turism i Uppsala
Att turister idag guidar sig på egen hand kan förstås vara en hint om att utbudet inte uppfyller de krav som besökarna har, eller rent av att besökarna inte nås av information om de aktiviteter som finns. Att strosa runt med en vän eller en guidebok är faktiskt ett naturligt sätt att vara turist i en stad, oavsett om du befinner dig i Rom eller Uppsala. Det står definitivt inte i strid med att man också går på arrangemang, restaurang eller på museer. En aktiv besökare gör sannolikt både och.
Turistnäringen i Uppsala kan definitivt utvecklas, men för att lyckas krävs att man kan kombinera det kommersiella intresset med de värderingar som allt fler besökare ställer på sitt besöksmål.
Upptåget får en nyckelroll
Redan om några veckor får vi en bra tågförbindelse med Arlanda. Det kommer att underlätta för utländska besökare att välja Uppsala som ett boende- och besöksalternativ i stället för Stockholm när de gör ett Sverigebesök. Men nästa steg av utvecklingen av Upptåget, med nya stationer, är ännu intressantare. Det skapar större tillgänglighet till de unika platser vi kan visa upp. Dels den nya stationen i Gamla Uppsala – för ett besök för den historiskt intresserade på Uppsala högar, i museet, i kyrkan, på Disagården mm. Dels den nya stationen i Bergsbrunna, som populärt skulle kunna kallas Station Linné, med direkt koppling till Linnés vandringsstråk och med förbindelser till Linnés Sävja och Linnés Hammarby.
Fler naturguider behövs
Med Linnés jubileumsår i antågande har naturen fått en tydligare plats som intressant besöksaktivitet i Uppsala. Det är mycket roligt. Naturskyddsföreningen, Ornitologiska föreningen och Studiefrämjandet har tagit initiativ till att utbilda och skapa förutsättningar för fler naturguider att verka i Uppsala. Med den arbetslöshet som råder bland biologer och andra naturvetare så är en långsiktig satsning på att utveckla naturguidning som yrkesinriktning något som kommer att vara betydelsefullt för att långsiktigt ta vara på det intresse som skapas under Linné-året 2007.
Miljö- och folkhälsoinriktade aktiviteter
I stort sett varje större arrangemang inom kultur eller idrott har numera en miljöprofil. För Uppsalas turistsatsningar borde ett motsvarande arbete finnas. Allt fler besökare, särskilt familjer, vill ha en kombination av upplevelser och aktiviteter under en besöksdag. Det är särskilt viktigt att satsa på möjligheter till motion och rörelse, som strosande, strövtåg och cykelturer. Cykeluthyrning till turister är en självklar profilaktivitet som borde utvecklas. Ur turistsynpunkt bör också cykelvägnätet och skyltningen utvärderas för att förbättringar skyndsamt ska kunna genomföras.
Upplandsböndernas mat som besöks-mål
Uppland är ett jordbrukslandskap, men det är svårt att hitta uppländskt producerade mat på våra restauranger i Uppsala idag. Genom att stödja och utveckla lokalt producerade varor genom en satsning på småskalig och nära livsmedelsindustri, borde restaurangnäringen bli mer intresserade av att profilera den uppländska maten. Något som definitivt intresserar den växande gruppen matintresserade turister.