Det är faktiskt ganska skönt att de borgerliga partierna tagit sitt förnuft till fånga och brutit sin totala antimiljölinje och nu i veckan presenterat ett klimatprogram som åtminstone innehåller en hel del basala grundkrav på miljöområdet. Vi i miljöpartiet fick ta del av deras klimatprogram under kommunfullmäktigesammanträdet och under debatten fick jag anledning att berömma flera av programmets delar. När socialdemokraternas Hilde Klasson försökte referera till samma klimatprogram blev hon avbruten av kommunfullmäktiges ordförande som hävdade att man inte fick citera något som inte alla ledamöter har haft tillgång till. Det var ju ett ytterst märkligt uttalande.
Eftersom borgarnas klimatprogram blir en slags minsta gemensamma nämnare för en bred uppslutning kring klimatfrågorna i Uppsalapolitiken såg jag också till att skicka ut deras program till en studiegrupp med politiker från olika partier samt oberoende miljöaktiva personer som träffas regelbundet och arbetar med projektet "Spårsystem i samspel". Ganska omedelbart fick jag ett mejl från Kersti Kollberg som berömde min generositet att skicka ut programmet och att jag berömde delar av innehållet. Hon kritiserade samtidigt andra politiker i oppositionen för att vara magsura och säga att det är "en kopia av vårt". Lite konstigt när hon helt plötsligt glömde att miljöpartiet har en generös inställning när hon sedan skrev sin krönika i UNT. Kersti Kollberg uppmärksammar de svaga punkter som finns i det nu presenterade programmet. Det gäller trafiken i Uppsalas centrala delar där de fyra allianspartierna vill underlätta framkomligheten för biltrafiken, vilket motverkar miljöarbetet.
Precis som Niclas Malmberg skriver i en debattartikel i dagens UNT välkomnar vi majoritetens ändrade inställning - men risken är stor att det inte blir mer än en tumme med den politik de för i praktiken. Det är nämligen resultaten som räknas i slutändan. Men helt klart är att det är större förutsättningar att åstadkomma något över huvud taget om det finns en vilja.
Andra bloggar om: Klimatfrågan, Niclas Malmberg, miljöpartiet, politik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar