söndag, augusti 31, 2008

Huset

Jag funderade ett tag på att kalla Ulrika Knutson för Sveriges bästa kulturtant, men det känns dumt eftersom det kan missuppfattas som ironiskt av alla som odlar det mentala läget. Jag ska istället inte kalla henne någonting utan blogga om det som hon skrivit i UNT i dag - om Musikens hus eller UKK som det kallas av de elaka. (Tyvärr är UNT så omodern att de inte publicerar bra artiklar på nätet, vilket gör att mycket färre människor läser tidningen. Vad det nu ska vara bra för...)
Huset har fyllt 1 år. En ettåring som under själva graviditeten var efterlängtad av vissa och inte så välkomnad av desto fler. Nu är ungen här och ska fyllas med innehåll. Även om miljöpartiet inte stod i främsta ledet inför att huset skulle byggas, utan protesterade kraftfullt, måste jag konstatera. 1. Om en kommun ska slösa med pengar är det i alla fall bra att det går till kulturen. 2. Placeringen är enastående bra med närheten till stationen. 3. Oj, bra musik. 4. Restaurangen är otroligt bra - vilken kvalitet! 5. Nu finns huset - och jag tycker att vi måste se till att Uppsala får kulturnytta för pengarna!

Men... nu till Knutsons artikel...

Stadsdirektören anser att uppsalabon borde vara lika fromma och nöjda som västerbottningen - gilla läget stadsdirektörn eller keep on dreaming...

Oppositions-Lena vill uppenbart satsa flera stora pengar, inte bara på huset, utan på ännu fler skrytprojekt i form av arenor (som ska finansieras med intänkter från kongresser och liknande, när det gäller de nya arenorna är det en åsikt hon delar med majoritetspartierna och vänstern) - sluta dröm!! var lite realistiska, inse att även dessa kalkyler är överdimensionerade och ta istället hand om det som vi har (skolbyggnader liksom Huset mm.)

VD:n är suverän på kultur och usel på ekonomi - vore jag i liknande kläder skulle jag se till att dela på uppdraget - fortsätta vara konstnärlig chef, gärna gå ner några lönelägen och se till att en ekonomichef tar över ansvaret för helheten.

Ordföranden visar med all önskvärd tydlighet i Knutsons artikel att han inte alls är kulturintresserad - suck, kan man ju säga om det, men det kunde ju vara positivt om han åtminstone kunde sköta den andra delen perfekt. Men icke. Lite lustigt är det att Ulrika Knutson inte förstått att Graner är statssekreterare åt Beatrice Ask och inte någon sömnig riksdagsledamot. Jag tycker att det verkar uppenbart att Magnus Graner inte har tid att engagera sig tillräckligt för Musikens Hus. - Dags att avgå kanske?

Jag skulle också gärna sett att Knutson intervjuat de något dolda makthavarna i moderaterna som styr Kommunstyrelsens beslut om Huset - Liv Hahne till exempel...

(Några tips från en som önskar att det går bra för Huset)
(Här är några tips till restaurangen: Öka mysfaktorn, det avskalade på terassen är inte inbjudande, öppna gärna ett litet streetcafé mot Vaksala torg, där man kan köpa en OBS! billig eko-latte och inte så svindyra mackor, stäng serveringen på mittenplanet istället, sök tillstånd om att förlänga öppettiderna i baren så att folk kan ta ett glas efter koncerten också...) (Här är några andra tips: Utnyttja lokalerna mer - varför är det inte arrangemang för pensionärer och ungdomar någon dag i veckan. Det är ju trots allt en bra utrymme ungdoms- och pensionärsgård på nedre planet. Med lite fantasi kunde man ju göra ganska roliga saker där - alfapetturnering, kafferep, skateboard-uppvisningar, filmvisning, danser vad som helst. Skaffa en egen domänadress istället för att låta er hostas av PEAB, det känns inte äkta. Och slutligen - allt behöver inte utföras i egen regi).

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: