måndag, maj 04, 2009

Ärnadebatt på krogen

Har just kommit hem från debatten på Katalin. Några större överraskningar bjöd den inte på. Positionerna är tagna.

Uppsala Air har ständigt överdrivna visioner om hur många jobb som kommer skapas och hur flyget kommer utvecklas samt lika underdrivna uttalanden om miljökonsekvenserna. Mattias Sjölund har ett problem i argumentationen - dels vill han påstå att det inte blir mer miljöeffekter för att resenärerna skulle ha flygit från Skavsta eller någon annan flygplats i stället - dels vill han påstå att det bara kommer bli fler flygresenärer eftersom hela projektet skulle kunna underkännas av luftfartsstyrelsen om det konkurrerar ut befintliga flygplatser. Hmm hur ska han ha det?

Stefan Hanna från Företagarna drog på och påstod att civilflyg på Ärna skulle vara det viktigaste företagarprojektet för Uppsala. Jag undrar varför inte Företagarna står upp som en man och kräver fler järnvägsspår till Stockholm, ny godsterminal i norra Stockholm, ny Enköpingsbana och spårvagnssatsning i Uppsala - det skulle verkligen vara betydelsefulla projekt för Uppsalas företagare. Stefan Hanna verkade vilja gå någon slags balansgång med sitt centerpartistsamvete och försökte påstå att självklart måste miljöutvärderingen få avgöra om projektet ska bli av (han är centerpartist i Gatu- och trafiknämnden, där vi inte allt för sällan är ganska överens), men en pigg LRF-are fick nog Stefan att tappa balansen en smula. Han muttrade efteråt något om att stödet från centerväljarna inte var så stort längre.

En annan centerpartist, före detta kristdemokraten Annette Stawenov var ursinnig på radions journalister. Hon var en av många i publiken som inte hann ställa en fråga. Men varför så arg Annette, i kommunfullmäktige har ju ni i de borgerliga partierna hittills inte velat debattera Ärna? Jag fick inte heller chansen att ställa en fråga den här gången. Inte tänker då jag vara oklädsamt arg på någon journalist för det.

Folkpartisten Urban Wästljung har verkligen inte stigit i aktning efter att han kört över tjänstemännen på Miljökontoret för att istället avge en politiskt ställningstagande från en oenig nämnd, istället för ett sakligt. Det mest patetiska uttalandet som Urban gjorde var att flyget kommer att öka kraftigt. Lustigt nog satt hans partibroder Kjell Aleklett som i egenskap av forskare kunde upplysa om att flyget verkligen inte har någon ljusnande framtid.

Miljöpartiets Niclas Malmberg, Socialdemokraternas Erik Pelling och Klimataktions Michael Malmeus skötte sig utmärkt i debatten. Lustigt nog bredde enda kvinnan i hela panelen ut sig som två. Eva-Lena är engagerad och vettig, men i radiosändning kan det ju vara smart att inte prata på både inandning och utandning om lyssnarna ska hänga med i vändningarna.

Hur som helst är det ingen tvekan om att civilflygplats på Ärna skulle medföra att Uppsala inte klarar klimatmålen och att vi får mer buller och luftföroreningar.

SR Upplands debatt på Katalin går att höra i morgon kl 17.00 i Upplandsradion och den finns också på webben. Bra initiativ av Upplandsradion.

1 kommentar:

Michael sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.