torsdag, juni 25, 2009

Den gröna framtiden

Idag har jag bestämt mig. Jag har skickat in min presentation inför det provval som partiet genomför efter sommaren. Jag siktar först och främst på att bli kommunalråd i Uppsala efter nästa val. Nu får vi se vad partiet säger. Spännande.

lördag, juni 13, 2009

Dags att sammanfatta framgångarna

Igår kväll hade MP Uppsala sommarfest i Håga by. Det var ett soligt gäng som samlades, trots spöregnet ute. Över 65 mp-ister kom - och peppen inför nästa års valkampanj är på topp. Vi har många nya och gamla medlemmar som vill mer - mycket mer!

Självklart firade vi valframgångarna!
Som ordförande i MP Uppsala län kan jag ju konstatera att Uppsala län är det starkaste MP-länet i Sverige! Uppsala län fick 13,05 procent.

Framgångarna i Uppsala stad (tex Uppsala mellersta valkrets) ligger helt i linje med resultaten i Stockholm Stad och Lund - ca 17 procent.

MP är största partiet i flera valdistrikt i Uppsala:
Norra Kapellgärdet
Södra Kapellgärdet
Observatoriet
Fålhagen Östra Station
Rackarberget
Fyrisvall Librobäck
Eriksberg Västertorg
Eriksberg Täljstenen
Luthagen Husbyborg
Södra Flogsta
Norra Flogsta
Ekeby- Studentstaden
Eriksberg Håga
Västra Flogsta
Sernanders väg
Ulleråker

Avslutningsvis lite allmän sammanfattning

Miljöpartiet de Gröna:
- har fått 200000 nya väljare
- var 2500 röster ifrån ett tredje mandat
- har kommit över 11 procent i ett nationellt val
- skulle, om detta hade varit ett riksdagsval, enligt VALU ha fått ca 9 procent
- fick närmare 17 procent i Lund och Stockholm - mer än Socialdemokraterna - och blev i båda dessa städer samt i Göteborg tredje största parti
- ökade med över 9 procentenheter i Stockholm och Umeå och blev i den senare av dessa näst störst
- gick bakåt i endast två kommuner - färre än något annat av de etablerade partierna
- ligger på minst 7 procent i samtliga län, och över 4 procent i 279 av landets 290 kommuner

torsdag, juni 04, 2009

Konstigaste enkätundersökningen

Uppsala kommun vill veta vad medborgarna har för visioner för Uppsala och de samlar in synpunkter här.

Visst är det bra att bjuda in medborgarna att tycka till men jag måste säga att jag blir mycket häpen över de frågor som ställs.

Kan man som uppsalabo inte vilja ha bostäder i innerstan och i mindre tätorter?
Kan man inte vilja ha både parker och natur?
Kan man inte föredra pendlingsmöjligheter i regionen och spårvagnar?

Vad ska vi politiker göra med svaren, undrar jag sedan.
Och om flest inte väljer kollektivtrafik in till centrum, ska den avvecklas då?

Men det är ju en kul grej med enkätundersökning - du kan ju vinna en cykel.

onsdag, juni 03, 2009

Östhammar - förloraren?

I dag har jag varit och besökt SKB:s anläggningar i Oskarshamn tillsammans med riksdagsledamöterna Per Bolund och Peter Rådberg samt min kollega Gunnar Lind. Besöket var inplanerat sedan länge, men påpassligt nog valde SKB att presentera sitt beslut om vilken plats de vill att anläggningen för förvaring av kärnavfall ska ligga på! En sådan timing!

Vi besökte Äspö-laboratoriet, där man utvecklat den teknik som SKB vill använda till slutförvar. Det var ett mycket informativt besök. Vi var bland annat nere i berget på 450-metersnivån för att titta på hur kärnavfallet är tänkt att förvaras. På 400 meter stötte vi ihop med Radio Kalmar, som också var där för ett besök. Riksdagsledamöterna djupintervjuades bokstavligt talat. Vilken radioaktivitet ;-) Vi kunde informera personalen på SKB att deras företag hade pressträff kl 13.30 för att presentera platsvalet. Med tät kontakt med media i Kalmar och Uppsala hade jag den senaste infon.

Sedan besökte vi Clab, den anläggning där allt högaktivt avfall förvaras den första tiden efter användning och slutligen Kapsellaboratoriet.

Vi fick av säkerhetsskäl inte ta med oss telefoner in på Clab och därför fick vi beskedet om att SKB valt Forsmark när vi kom ut därifrån.

Oavsett vad man tycker om kärnkraften måste kärnavfallet hanteras på det allra säkraste sättet. Kärnavfallet ska ligga säkert i 100 000 år. Det är därför mycket viktigt att inte förhasta besluten som ska tas. Den metod som SKB utvecklats måste jämföras med andra metoder och gärna sådana som härstammar från 70-talets tekniska tänkande.

Anläggningarna kändes gammelmodiga och slitna, attityden bland vissa i personalen var skrämmande. En av informatörerna avfärdade kritik som framförts på obehagligt sätt. Forskningschefen var dock en mycket seriös person. Det finns uppenbart en hel del frågetecken kring metoden som behöver redas ut på ett seriöst sätt. Det kändes tryggt att få bekräftat att de inte har alla svaren, vilket vi ju också framför.

Berget avgjorde, sa SKB på sin pressträff. Jag tvivlar på det. Eftersom det var två kärnkraftskommuner som var kvar till dagens beslut, visar det på att inte berget fick avgöra i grunden.

Det beslut som ska tas om hur kärnavfallförvaringen ska ske är ett politiskt beslut i slutändan. De jubel som kommer från Arne Sandemo (M) i Regionförbundet i Uppsala är djupt beklagliga. Dagens beslut måste följas av miljöprövningar och regeringsbeslut för att överhuvudtaget vara aktuella. Det känns bra att ha varit i Oskarshamn idag - jag kommer med all säkerhet vara aktiv i den här debatten.

Östhammar vann dagens match mot Oskarshamn. Frågan är om inte Östhammar i själva verket förlorade. Det innebär också en stor uppoffring. De regionalpolitiska poäng om 700 jobb om 5 år i 5 år är inte så stort som vissa vill påskina.