torsdag, april 29, 2010

Uppåt för Upplandsstiftelsen

I bland är det spännande med politik. I dag sammanträder regionförbundet och på förmiddagen hade vi årsmöte för Upplandsstiftelsen, en förening som ägs av kommunerna och landstinget i Uppsala län. Upplandsstiftelsen skapar förutsättningar för friluftsliv samt skyddar och bevarar den uppländska naturen. Med hög kompetens och till låg kostnad bidrar Upplandsstiftelsen till kommunernas arbete med folkhälsa, naturvård, naturskoleverksamhet mm.
Under de fyra år jag suttit på årsmöten med Upplandsstiftelsen har det hetat att uppräkningen får komma framöver. Men i år hade Upplandsstiftelsens styrelse i full enighet kommit överens om att nu behövs lite mer medel från ägarna. Den moderate ordföranden i Upplandsstiftelsen föreslog med eftertryck att stämman skulle godkänna styrelsens förslag.

Nu går jag egentligen händelserna i förväg... för innan själva årsmötet startade så höll vd Jan Lundqvist en genomgång vad kommunerna, landstinget, lantbrukarna och näringslivet i Uppsala län. Faktum är att satsningen betalar sig rent faktiskt. Medlemsavgifterna ger ca 14 miljoner kronor till Upplandsstiftelsen, men Upplandsstiftelsens arbete åstadkommer 6 miljoner kronor från EU, staten och olika organisationer. Restaureringarna av jordbrukarnas betesmarker ger bara det ca 10 miljoner kronor mer till lantbrukarna i Uppsala län. Problemet var bara att under den här redovisningen så var de borgerliga politikerna frånvarande. De kuckilurade ihop sitt egna förslag.

Nu var frågan om ersättningen skulle höjas med ca 400 000 kronor. Gunnar Hedberg tar sats går upp i talarstolen och föreslår återremiss. Förmodligen En kader av moderater faller in i kören av instämmande. Nästan alla moderater, men inte Upplandsstiftelsens ordförande. Han står fast vid sitt förslag och hade fortfarande en enig styrelse bakom sig.

Från Miljöpartiet argumenterade vi för att det är viktigt att ta ställning idag och att säga ja till uppräkningen. Johan Edstav hade onekligen en poäng när han påpekade att det kostar en hel del att dra ihop alla toppolitiker i länet till ett extra årsmöte.

Efter ett par voteringar vann vi rödgröna omröstningen stort. Vi hade medhåll från flera folkpartister dock inte vissa Uppsalafolkpartister, några centerpartister samt någon kristdemokrat och moderater i Upplandsstiftelsens styrelse.

Nu får Upplandsstiftelsen ett välkommet tillskott! Grattis!

Och jag har konstaterat att naturpolitiken är en viktig valfråga.

måndag, april 26, 2010

Nytt kommunalråd


Kommunfullmäktige i Uppsala har i dag tagit ett trevligt beslut. Nu har jag utsetts till nytt kommunalråd för Miljöpartiet i Uppsala. Jag tillträder den 15 maj. Jag vill också passa på att önska min företrädare Niclas Malmberg lycka till med sitt nya uppdrag - att ta hand sin son Oliver.
Jag tycker att det är bra att Niclas visar omvärlden att pappaledig kan och ska man vara även om man har ett viktigt jobb.
Det är ju också en stor fördel för mig att börja redan nu i vår - att kunna tillträda före valrörelsen och vara med att ta fram den rödgröna budgeten. Det är nu vi formar den gemensamma rödgröna politik vi ska driva efter valet.


måndag, april 19, 2010

Seniorernas Uppsala

Idag har jag träffat SPF, en av pensionärsorganisationerna. Det var cirka 15 alerta pensionärer från deras olika lokala föreningar i Uppsala som mötte mig och vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau på träffpunkten på Storgatan. Vi berättade om våra respektive partiers senior- eller äldrepolitik och så berättade vi också om den gemensamma rödgröna politiken.

Från Miljöpartiets sida lyfte jag fram maten som en av de viktigaste frågorna i seniorpolitiken. God mat är a och o för livskvaliteten. MP vill ha lokalt tillagad mat på äldreboendena. Vi vill också att hemtjänsten ska kunna laga mat hemma hos de som de besöker. Det kanske inte fungerar alla veckans dagar, men om matos kan spridas hemma hos seniorerna några dagar i veckan vore mycket vunnet. En av SPF-arna föreslog att vi borde se till att man bakar på alla äldreboenden minst en gång om dagen för att doften av nybakat bröd skapar sådant välbefinnande. Bra tänkt, tycker jag.

En annan fråga som engagerade var gatu- och trafikfrågorna. Gatkorsningen mellan Svava-gallerian och Forumgallerian måste göras om. Där är det farligt trafikkaos med gående, cyklister och bilar i en enda röra. För en äldre person är den här korsningen en skräck. Gå dit och kolla en lördag vid 12-tiden. Då är det totalkaos. För en person med rullator är den en omöjlighet att gå där, eftersom gatstenen är så illa lagd. Jag tänker informera chefen på Gatu- och trafikkontoret och fråga om vi inte måste göra tydliga farthinder, asfalterade övergångsställen och tydlighet om hur trafiken ska fungera?

Ett annat mycket bra förslag som kom fram tack vare att en man kom fram till mig efter mötet var att UL och GUB måste införa en instruktion till sina chaufförer att inte starta så häftigt förrän de äldre hunnit sätta sig. Jag visste inte att det var många som säger att de inte vill åka buss för att de är rädda att göra sig illa om de ramlar i bussen. Om kommunen arbetar för att undvika fallolyckor i hemmen ska vi självklart göra det på bussen.

En kvinna på mötet föreslog också att vi måste marknadsföra seniorkortet bättre - det är omtyckt men ack så okänt att det är så förmånligt att resa i kollektivtrafiken i hela länet med seniorkortet. Att information om kollektivtrafiken är viktig för att vi ska kunna utveckla den håller jag helt och fullt med om!

onsdag, april 07, 2010

Mer cykel- och naturturism i Uppsala

I dag har kommunstyrelsen beslutat att lägga fram ett förslag till kommunfullmäktige om att Uppsala Tourism ska bli Destination Uppsala. Det nya bolaget får också nya ägardirektiv.

Miljöpartiet fick igenom ett tillägg i direktiven - att Destination Uppsala särskilt ska beakta utvecklingsmöjligheterna till cykelturism, vandringsleder samt kultur- och naturturism. Det gör mig glad.

Hurra!

tisdag, april 06, 2010

Sommartrafik med näbbmusen

Idag rapporterar Radio Uppland att den borgerliga majoriteten väljer att lägga ner Näbbmusen under sommaren, servicebussen för äldre och funktionshindrade. Jag reserverade mig mot beslutet.

Det är på sommaren som våra äldre är som mest rörliga. Då vill de vara ute i friska luften och de lockas av aktiviteter av olika slag. Då gör kommunen det svårare för dem att ta sig ut! Det är helt felaktigt, tycker jag.

Kollektivtrafik är lika med folkhälsa. Att träffa vänner och bekanta, uppleva stadslivet, promenera i stadsparken eller besöka ett café är livskvalitet som vi måste utveckla - inte avveckla.
Ett aktivt liv är a och o för alla människor som vill ha hälsan. Och då kan aktivitet vara rörelse, men det kan också vara engagemang!

För att buss 91 ska vara funktionell behöver den ha kontinuitet - man ska vara säker på att det fungerar likadant hela tiden. Det är god information som är en av de viktigaste faktorerna till att fler ska använda kollektivtrafiken.