söndag, maj 30, 2010

Att se och synas

Igår var det många som slöt upp för att gå tillgänglighetsmarschen i Uppsala. Håkan Thomsson från synskadades riksförbund, tillika Miljöpartiets gruppledare i Tierp, värmde upp folksamlingen utanför UKK inför marschen med att öva på slagord som "Vi ska fatta oss kort - diskriminering ska bort", "Vad vill vi ha - tillgänglighet. När vill vi ha det - nu nu nu". Flera av de handskrivna plakaten var roliga - travestin till Upp till kamp - "Tummen upp till ramp" gillade jag.
Det var en blandning av människor som färdades med permobiler, rullstolar, hade käppar, medföljande tolk som tecknade slagorden och så några utan synbar funktionsnedsättning. Till exempel politiker. UNT såg uppenbarligen några från KD, FP och V. Vad jag såg så gick inte KD-politikerna med i själva marschen, men de dök upp till talet, vilket i och för sig var utmärkt eftersom de då kunde få lite behövlig info. V- och FP-politikerna var ytterst pinsamma genom att ställa sig i första ledet. Schysst mot de som borde fått synas? Tveksamt. Smart? Uppenbarligen lönade det sig eftersom tidningen gjorde dem till hjältar.
Själv gick jag tillsammans med miljöpartisterna Finn Hedman och Anna Norrman någonstans mitt i tåget. Sedan såg jag en än så länge rätt okänd landstingsmoderat i ledet också.
Erik Ullenhag (FP) nämndes faktiskt inte heller i tidningen. Men det var roligt att titta på honom för att se om han skulle applådera när Lars Nordh höll tal och påpekade att Nyamko Sabunis utspel häromdagen var allt för lamt med propåer om nya utredningar för att kunna klassa otillgänglighet som diskriminering. Jo det kom några klapp. Intressant.
Vi diskuterade för övrigt tillgängligheten i Uppsala på Gatu- och trafiknämnden häromdagen. Jag lyfte frågan och föreslog att vi skulle öka takten. De pengar som de borgerliga lägger i sin IVE (budget) som ska antas i kommunfullmäktige i juni räcker inte långt. 20 busshållplatser ska tillgänglighetsanpassas 2011. Tillgänglighet är mycket högre prioriterat i det rödgröna budgetförslaget, och en skärpt lagstiftning skulle passa som handen i handsken för oss. Bring it on.

1 kommentar:

Ilona sa...

Men Maria, Jacob Johnson (V) var ombedd av arrangören att gå först med banderollen. På vilket sätt tycker du att det är pinsamt?
Övriga V-politiker gick långt bak, faktiskt gick alla längre bak än vad du gjorde. Gick du pinsamt långt fram då, eller?

Dessutom är du oschysst mot Gustav von Essen som faktiskt gick hela marchen tillsammans med bl.a. Martin Wisell. Oscarsson däremot hoppade in i tåget vid Påvel Snickares gränd och gick inte hela tåget, som UNT skriver.