onsdag, maj 12, 2010

Mer idrott och mer miljö för pengarna

Ibland är det riktigt roligt att vara politiker - och det har det varit idag när vi i det rödgröna samarbetet fick presentera ett paket, en uppgörelse, mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att vi vill storsatsa på idrotten och samtidigt satsa på miljön.
Uppgörelsen innebär att vi satsar på att bygga ett Arenaområde på Studenternas, dvs centralt i stan. Det blir plats för ishockey, andra issporter som konståkning, bandy och även fotboll. I uppgörelsen ingick också att vi säger nej till de borgerliga partiernas förslag på en stor Arena i Gränby - som både är ekonomiskt och juridiskt tveksam, men framförallt miljömässigt vansinnig. Dit skulle de flesta nämligen ta sig med bil. Arenan skulle omges av parkeringsplats-hav - hur klimatsmart är det? I centrala Uppsala kan man ta sig till fots, man kan cykla och framförallt blir kollektivtrafiken det bästa sättet att ta sig dit och hem. Vi är överens om att den viktigaste förutsättningen för elitsatsningar inom idrotten är att vi har en stor ungdoms- och breddidrott. Därför behöver hallar och arenor byggas och drivas på ett sånt sätt att de kan användas till både träning och tävling - då faller orealistiska skrytbyggen bort från planeringsbordet.
Det jag ändå är allra mest nöjd med i vår överenskommelse är att vi gemensamt säger nej till de nuvarande planerna på en bilbro över Fyrisån. Det funkar helt enkelt inte att först bygga en bilväg och sedan baxa in arenor på området. Men det kanske inte heller är en bilväg som behövs, utan en bra kollektivtrafikförsörjning av arenaområdet. Då får vi planera för det istället. Jag tror nog att man kan lösa det på annat sätt än med en bro, men det ska självklart utredas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Går du mycket på hockey?? Jämfört med arenorna i andra större svenska städer?

Anonym sa...

Varför kan man inte ordna med bra kollektivtrafik till Gränby?