fredag, december 15, 2006

Helt fria oppositionspolitiker

Det är fredag och läge att summera veckan som varit. Måndagens kommunfullmäktige gav prov på att socialdemokraternas inte lyckats släppa greppet om den så utbredda Göran Persson-andan. Vi ska ha alla vice-ordförandeposter basunerade Jan Ask ut i media redan före fullmäktige. Man fick uppfattningen att de skulle matcha fram sina framtidspolitiker inför nästa val. Att majoriteten väljer att lägga ner sina röster är ganska naturligt och inget man behöver vara särskilt upprörd över. Vi skulle antagligen gjort samma sak i motsvarande läge.

Men hur går det egentligen med framtiden för socialdemokraterna när de agerar på ett så omoget sätt. De behöver kanske en och annan samarbetsaktör i framtiden? Och om de vill satsa för framtiden -- varför är det mestadels äldre vita män som får deras förtroendeuppdrag --också? Det är gubbväldet som ska stå för den politiska driften av kommunen de närmaste åren.

Sammantaget är det ganska skönt att inte behöva blandas ihop med vare sig de gamla moderaterna eller de gamla socialdemokraterna framöver. Det ger oss rollen som helt fria oppositionspolitiker, vilket är osedvanligt kul och dessutom bra för Uppsala.

Inga kommentarer: