lördag, december 30, 2006

Heja Citybanan!

Det är inte annat än att man drar lite på smilbanden när regeringens egen utredare Hans Rode levererar besked om att citybanan är överlägsen ett förslag jämfört med ett tredje spår. Regeringen får bakläxa, skriver UNT. En intressant utredning säger infrastrukturministern men vill inte ta ställning. Vad ska det betyda? Vill centerpartiets ministrar hellre prioritera prestigebyggande av motorvägar (läs: förbifart Stockholm) framför en klokare framtidssatsning på spårtrafik?

måndag, december 25, 2006

Är naturvård något för kommunpolitiker?

Man skulle kunna tro att den tidigare kommunfullmäktigeledamoten och folkpartisten Sten Jonsson nu helt gett upp. Han skriver i julaftons UNT att det vore orimligt att begära av kommunpolitiker att ha kunskap om och ta ekonomiskt ansvar för naturvård. Jonsson hoppas att Sveriges kommuner och landstings snack om det kommunala självstyret ska komma på skam till fördel för statligt styre, som skulle kunna vara mer kompetent. Fan trot. Jag håller förvisso med Sten Jonsson om det han skriver om allemansrätten, men jag är fullständigt övertygad om att kommunalpolitiker behöver skaffa sig den kompetens de behöver för att kunna följa alla former av miljö-lagstiftning. Visst - kunskapsnivån är bedrövligt låg. Sten Jonsson misslyckades uppenbarligen med att ändra detta under sin tid i Uppsalas kommunfullmäktige.

onsdag, december 20, 2006

Länsstyrelsen nästa för Gränby backe

Blir det något bygge av bostadsrätter i Gränby backe? Gränby odlarförening har överklagat och jag hoppas att länsstyrelsen granskar ärendet grundligt och inser att det är rimligt att spara odlingslotterna och området runt kallkällan intakta. Det handlar inte bara om att säkra beståndet av större vattensalamander, en Natura2000-art -- det handlar i grunden om att spara en bit värdefull närnatur som är viktig för både människor och för växt- och djurarter.

Det har också i dagarna kommit besked om byggplanerna precis vid Botaniska trädgården. Akademiska hus uppger i UNT att byggandet ska anpassas så att det stämmer in i omgivningen. De har målat fasaden grön på bilden som visas. Det räcker inte, tycker jag. Minsta krav borde vara att det blir gröna tak och växtlighet på fasaderna - då först blir bygget en intressant utveckling av området vid botaniska trädgården.

måndag, december 18, 2006

Obligatoriskt taggtrådsmärke?

Svenska alliansregeringen slutar aldrig att förvåna. Var det inte så att de gick till val på att befria småföretagarna från krångliga regelverk? I morgon ska den linjen definitivt överges och Sveriges regering tänker rösta för att EUs logga för ekologisk produktion, i dagligt tal taggtrådsmärket, ska tvångsplaceras på alla ekologiska produkter. Men hejsan! I Sverige har vi sedan 1985 ett privat initiativ för certifiering av ekologisk produktion, som lejonparten av livsmedelsföreträdarna står bakom - KRAV. Vad är det för ett framsteg att tvångsmärka KRAV-märkta produkter med EU-symbolen, som inte en kotte känner igen? Har regeringen tänkt över vad det kommer att kosta alla företag som tvingas trycka om emballage och förpackningar, etiketter och fakturor?

För övrigt var jag på ett släktkalas igår där flera från de norra förorterna snackade om Brunos son. Ja, Reinfeldt alltså. Bruno - nä, vi pratar inte om honom heller... det är inte så trevligt.

fredag, december 15, 2006

Helt fria oppositionspolitiker

Det är fredag och läge att summera veckan som varit. Måndagens kommunfullmäktige gav prov på att socialdemokraternas inte lyckats släppa greppet om den så utbredda Göran Persson-andan. Vi ska ha alla vice-ordförandeposter basunerade Jan Ask ut i media redan före fullmäktige. Man fick uppfattningen att de skulle matcha fram sina framtidspolitiker inför nästa val. Att majoriteten väljer att lägga ner sina röster är ganska naturligt och inget man behöver vara särskilt upprörd över. Vi skulle antagligen gjort samma sak i motsvarande läge.

Men hur går det egentligen med framtiden för socialdemokraterna när de agerar på ett så omoget sätt. De behöver kanske en och annan samarbetsaktör i framtiden? Och om de vill satsa för framtiden -- varför är det mestadels äldre vita män som får deras förtroendeuppdrag --också? Det är gubbväldet som ska stå för den politiska driften av kommunen de närmaste åren.

Sammantaget är det ganska skönt att inte behöva blandas ihop med vare sig de gamla moderaterna eller de gamla socialdemokraterna framöver. Det ger oss rollen som helt fria oppositionspolitiker, vilket är osedvanligt kul och dessutom bra för Uppsala.

onsdag, december 13, 2006

Kramkalas i kommunstyrelsen

Idag avtackades Karolin A när hon slutade i kommunstyrelsen. Gunnar Hedberg höll ett litet avskedstal och kramarna dem emellan tycktes aldrig ta slut. Man ska sluta mitt under mandatperioden så får man tydligen blommor, sa en annan ledamot i kommunstyrelsen. Samtidigt hälsades Liv Hahne välkommen tillbaka till kommunstyrelsen efter ett antal bortavarande år. Jag undrar just om hon fick några blommor när hon slutade förra gången? På tal om Liv så är det ju lite hemtamt att ha både Hilde Klasson och Liv Hahne i kommunstyrelsen. Vi har ju bekantat oss rejält i Gatu- och trafiknämnden. I nya GTN som kör igång efter nyår är inte Hilde längre med. Det är överlag färre kvinnor. I GTN är det bara tre kvar. Tre kvinnor, en Hahne och resten män.

söndag, december 10, 2006

Partypinglor

När jag var 10 år fyllde min moster Ingrid 50 och det var då jag för första gången förstod innebörden av ordet partypingla. Min morsa hade nämligen kul på den festen. I somras fyllde moster Ingrid, som också är en partypingla, 80. För att kompensera mig och några andra som inte kom på hennes fest i Karhuvaraa, eller Tossa, så bjöds det på Kalix-löjrom och lax från Torneälven igår när morbror Sten fyllde 81. Diverse dispyter utbröt huruvida det var kungens pappa (prinsen som då var 17 år) som min mormor skickade kalkontuppen på när hon var piga på en gård i Östergötland 1923 - men det var det. Jag gladde mig särskilt åt morbror Stig som både kommenterade min blogg och som också stenhårt uttalade sig för mer spårbunden trafik i Stockholm. Heja!

Idag har jag varit på lucia-kaffe i Lunsentorpet. Det är alltid lika kul att så många, minst 250 personer, tar sig ut till Lunsentorpet på kommunens arrangemang. Nu känns 1 mils skogspromenad i benen. Skönt!

söndag, december 03, 2006

Miljöjournalister finns dom

Var på miljöjournalisternas julfest i fredags. Alltid lika trevligt att träffa bekanta och diverse miljökändisar, även om glamourfaktorn minskade något när priset årets miljöjournalist inte delades ut. Men som juryn för priset skrev på DNs debattsida i fredags: "Dagens miljöjournalistik är svag, trött och en del av etablissemanget." Jag håller med.
Jag babblade med en hel hög med miljöchefer från näringslivet, som precis som jag är gravt oroade över den låga kunskapsnivån i miljöfrågor bland borgerliga politiker i allmänhet. Det känns på något sätt skönt att det inte bara är jag, utan också gamla direktörer från Industriförbundet och storföretag som säger just sånt. Det är skam på torra land att allianspolitiker inte kan skilja på fakta och åsikter, utan tror att allt som har med miljö att göra är propaganda från miljöpartiet. Tjena.
I morgon klockan 10.00 är den gröne moderaten inbjuden att diskutera klimatfrågor med högeralliansens kommunalråd i Uppsala. Hörde just att han sammanställt fakta om 12 klimatföregångare bland Sveriges kommuner, varav sex har tagit beslut om att bli fossilfria. Det är väl bara att önska lycka till.