onsdag, april 18, 2007

Vem var viktigast för Linné?

Jag mötte moderaten och tillika ordföranden i namnberedningen Anna-Karin Westerlund i Upplandsradions morgonprogram. Jag var i studion och hon var med på telefon. Anna-Karin berättade att namnberedningen minsann kommit fram till att Rosén von Rosenstein var en viktigare person än Artedi för att den senare bara blev 30 år! Som om det var någon slags tävling dem emellan som ska ligga till grund för namnsättningen av en park. Snark, som en kompis till mig brukar säga!

Parken är som gjord för att heta Artedii Park. Jag kommer vara främsta anhängaren för att Rosén också får en park. Göran Svanfeldt, en av Uppsalas främsta trädgårdskännare föreslog i dagens UNT att rosenparken i Stadsträdgården är en lämplig park att namnge efter Rosén. Jättebra förslag - med lite kompletterande medicinalväxter, något som barn gillar och närheten till Ackis kan man framhäva Roséns gärningar. Parker är konstverk som kan berätta något som är mer än vad namnet på parken gör själv.

Jag tycker också att det roligaste är att vi uppmärksammar människor som varit verksamma och är verksamma i Uppsala. Det är människorna som gör staden! Att lägga ut vetenskapshistoriska trådar på gator, torg och parker är också lyckat - särskilt när det finns en idémässig tanke och en koppling till någon företeelse som kan illustrera något som personen stod för. Någon sa att parknamnen debatteras för mycket, men debatten och diskussionen är ytterligare ett steg att sprida kunskap om historien. Hur många Uppsalabor har nu hört något om Petrus Artedi?

Att Artedis existens var avgörande för Linnés karriär finns belagt och beskrivet av många. Så sent som under påskhelgen sände P1 ett program där författaren Fredrik Sjöberg berättade om Artedi. Jag tycker det är speciellt spännande att höra om den relation som Artedi och Linné hade där de ömsom konkurrerade och ömsom var varandras autodidakta lärare. Det är så nära man kan komma nördar inom IT eller annan teknisk utveckling idag. Forskare lyckas sällan om de är solitärer - men det är ofta en som till sist drar det längsta strået - som är den smartaste affärsmannen och som märks och syns.

Redan 1905 reste Svenska Vetenskapsakademien en sten för att fira Artedi 200 år i Amsterdam. Synd att vi missar möjligheten att uppmärksamma Artedi nu -- eller det gör vi det förresten inte: Jag är rätt säker att parken vid Upplandsmuséet kommer att gå under benämningen "Parken som inte fick heta Artedii park".

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Johan Lundqvist sa...

Ah, Anna-Karin Westerlund, giganten som skrivit en insändare där miljöpartister beskrevs som "små, röda och gående baklänges."

Anonym sa...

Jag tror att det kanske skulle vara bra om fler människor hörde om Artedi