tisdag, juni 05, 2007

Det är kanon!


Det är inte bara kanonväder, utan Peter Eriksson föreslår också att en kanon för naturen ska inrättas i skolan. Kryssarlista skulle jag kalla det, men det är naturligtvis ett mycket bra förslag.

"- En artkanon skulle ge barnen en grund för att få syn på naturen, ett språk och en större kunskap om naturens mångfald. Kan barnen namnen på tjugo fåglar, blommor, träd och insekter blir det roligare att vara ute i skog och mark. Det ger större förståelse för varför naturen är viktig även i vår tid, säger Peter Eriksson.
I år hyllas födelsedagen av Linné stort runt om i Sverige. Även Skogsmulles 50-årsdag firades nyligen.
- Det är en nyfattigdom i Linnés och Skogsmulles land att många barn växer upp utan att känna till de vanligaste fåglarna, träden, blommorna, insekterna, bergarterna och fiskarna vi har närmast omkring oss, säger Peter Eriksson."

Och citronfjärilen ska självklart vara med på listan, förlåt i kanonen. Med det kanonväder vi har just nu har det flugit in en hel del fjärilar från öster - Jenny berättade att hon sett en tistelfjäril i sin trädgård häromdagen. Kul! Ännu skojigare kan det bli på Naturnatten i kväll då Pekka har cykeltur för att lyssna på nattsångare och Upplandsstiftelsen sätter upp fjärilslampa vid Uppsala högar. Jag ser fram emot överraskningar!

Inga kommentarer: