lördag, november 24, 2007

Ska du spruta gift på maten?


Ni minns väl Änglamarks film?

Varför är jag inte förvånad över Livsmedelsverkets senaste rapport om att bekämpningsmedelsresterna i frukt och grönt ökar? SvD har en utmärkt artikel. När vi förberedde oss inför giftböndernas stämning mot Änglamark i marknadsdomstolen och Stockholms tingsrätt var jag med och träffade experter från Livsmedelsverket. De sade sådant som inte gick att få på papper - som att Livsmedelsverkets rekommendationer skulle kunna utformas olika beroende på vilka matvanor olika konsumentgrupper har. För att tolka detta skulle man tex kunna rekommendera unga kvinnor som är veganer att undvika mat där bekämpningsmedelshalterna kan vara höga - eller omvänt resonerat - väljaekologisk frukt och grönt. Paprikaälskarna bör se upp. Och små barn ska helt enkelt inte älska vindruvor. I USA finns riktlinjer om att frukt och grönt till barn ska skalas och/eller sköljas noga, det är inte lika tydligt rekommenderat i Sverige.

Nu hoppas jag att Livsmedelsverket får en uppsträckning och får utveckla rekommendationer om ekologisk frukt och grönt och att de satsar mer på kontroller av fler produkter (som idag inte ens kontrolleras). Jag hoppas också att bekämpningsmedelsanvändningen i jordbruket minskar, både genom mer ekojordbruk och genom att det konventionella jordbruket tar ett ökat ansvar.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Ingela sa...

Tur att det finns älg- och renkött, potatis, lök och morötter från landet, lingon och blåbär från skogen. Och i affären svenska Ingrid Marie som säkert inte är alldeles giftfria, men de skrumpnar i alla fall, och möglar ibland till och med, om de blir liggande för länge.