måndag, juni 14, 2010

Nej! Ännu ett nytt externhandelsområde

På kommunstyrelsens arbetsutskott idag har frågan om ett samarbetsavtal med Ica varit uppe på dagordningen. De vill bygga en ny butik i Boländerna, det har ju varit känt en tid. Men faktum är att de inte alls vill bygga en ny butik i Boländerna - utan kommunen har på förslag att de ska bygga ett helt nytt externhandelsområde på andra sidan Gnistarondellen (Danmark-Kumla). 25000 handelsyta och 1000 parkeringsplatser. Men räkna med att det inte slutar där, ska det bli någon kommers vill väl ICA att Systembolaget, några klädaffärer och varför inte några andra sällanköpsbutiker också finns på plats.

Helt utan sans och balans planerar de borgerliga allianspartierna för en ännu mindre klimatsmart stad. Det spelade ingen roll att tidigare planering slagit fast att "Boländernas handelsområde behöver en tydlig avgränsning." Snacka om att externhandelsfrågorna blir en valfråga. Heder åt Lena Hartwig (S) som sa nej och tyckte att det borde finnas en övergripande plan för Boländerna istället. ICA skulle nog i själva verket kunna rymmas mellan Coop, Elgiganten, Ikea någonstans. Eller hur?

Men ännu hellre skulle väl Ica kunna lägga upp en smartare strategi och utveckla närhandel i våra stadsdelar och i kransorterna. Varför skriver inte kommunen samarbetsavtal om sån utveckling istället?

Inga kommentarer: