måndag, oktober 30, 2006

Stora stygga vargen

Nu är miljö-smekmånaden över för regeringen. Miljöministern drar ner satsningarna på den biologiska mångfalden och jordbruksministern öppnar för jakt på vargar när han vill ändra jaktförordningen och göra det lättare att skjuta vargar utanför inhägnat område. Erlandsson spelar på okunniga människors rädsla för rovdjur och stödjer de upphausade idéer som jägarna driver kring att vargen anfaller jakthundar.
- Man kan inte låta någon skjuta vargar för att de råkar glo på en hund, sa Peter Eriksson under valrörelsen. Men nu är det tyvärr just det som kan komma att hända. Just det uttalandet tyckte jag och kompisarna var en fullträff från Peters sida. Vi skämtade också om att jägarna framöver kommer att föda upp massor av kullar med små ilskna knähundar som de skickar ut i skogarna för att reta vargar... så de ska få skjuta...

Miljö-smekmånaden blev inte fullt så lång för Uppsalas nya regering. Den hann liksom aldrig börja innan den tog slut. Idag har budgeten presenterats. Det är inte särskilt imponerande med neddragning av anslaget till Miljö- och hälsa med 0,5 miljoner och att de väljer att inte söka några Klimp-bidrag för Biogasanläggningen eller andra miljösatsningar, trots att deras egna partibröder i regeringen valt att ha kvar Klimpsatsningarna. Nedskärningarna i busstrafiken blir tack och lov inte så stora som befarat. Men det bådar inte gott för den friska luften i Uppsala.

lördag, oktober 28, 2006

Blogg-blogg

Jag läste just min miljöpartikompis Johan Lundqvist blogg. Det finns en länk till höger om du också vill läsa. Kan alltid rekommenderas. Nu handlar den om att bli vald till kommunfullmäktige och vilken information man får - och inte minst i vilken ordning. Inbjudan till första kommunfullmäktigemötet kom faktiskt igår. Mötet är den 6 november. Kallelsen följdes inte av något allmänt brev där det stod något i stil med "välkommen". Men vi har ju som sagt redan blivit bjudna till fest på slottet. Det är minst tre veckor sedan och jag har självklart tackat ja.

Partiöverskridande möten med dans är förvisso det som kanske borde prioriteras starkast de närmaste åren. En av mina vänner sa apropå Sverigedemokraternas framgångar att missnöjespolitiken nu kraftfullt måste motverkas och att detta förmodligen sker bäst genom partiöverskridande möten med dans, dvs genom det han ville kalla nöjespolitik.

Jag kan säga att det nöjet är helt på min sida.

söndag, oktober 15, 2006

Inte förvånande

Ingen blev väl så där direkt förvånad över att Maria Borelius avgick igår. Men var det inte lite intressant hur detta meddelades omvärlden? Fredrik Reinfeldt valde att i Ekots lördagsintervju släppa nyheten som om det var ett litet svar på frågan om hur han såg på turbulensen de senaste dagarna. Inte presskonferens. Inte pressmeddelande. Jag tycker nog att det var lite överraskande...

onsdag, oktober 11, 2006

TV-licensen och kulturministerns förlorade heder

När jag precis flyttat hemifrån på mitten av 80-talet fick jag en begagnad tv av min morbror och jag minns att det var lite skämmigt att det tog en dryg vecka innan jag betalade TV-licensen. Jag har flera gånger tyckt att det är ett lite knäppt system med en frivillig licensbetalning, eftersom en hel del människor verkar avstå från att bidra till den publika servicen. Men samtidigt är det kanske ett ganska bra system - eftersom det blir mindre sårbart för politisk nyckfullhet i skattepolitiken. Jag har en kompis som inte betalade under några år. Jag minns att kompisgänget "mobbade henne snällt" så att hon till slut insåg det korkade i att inte betala. Nu kan man ju tycka att det ungefär är lika brottsligt att tjuvåka med kollektivtrafiken som att titta gratis på tv. Men lika lite som man ser en tjuvåkare på tunnelbanan som chef för SL kan man ha en kulturminister som inte har betalat tv-avgiften. Dessutom har hon gjort det medvetet som någon slags missriktad kritik mot public service-tanken i allmänhet. Cecilia Stegö Chilò - avgå! Hur ska du kunna med heder ens ha möten med företrädare för SVT och SR? Kulturskymning!

söndag, oktober 08, 2006

Kommun- och landstingsdagarna

Miljöpartiet har haft kommun- och landstingsdagar i Örebro under helgen. Nu kraftsamlar miljöpartiet i hela landet för att driva grön politik. Långsiktighet, lika rätt och livskvalitet är de gröna nyckelorden, sa Maria Wetterstrand, som självklart imponerade.

En moderat imponerade
Mats Svegfors, landshövdingen i Västmanland, var där och presenterade Ansvarskommitténs arbete med den framtida regionala utvecklingen och samhällsorganisationen. Visst finns det demokratiska farhågor med större regioner, men jag tycker att möjligheterna med en mer modern 0ch smartare samhällsorganisation är stora. Idag när all regional indelning är olika är det sannerligen inte särskilt enkelt att vara med att påverka utvecklingen.

En folkpartist imponerade
Staffan Werme från Örebro var med och diskuterade hur man bäst bemöter främlingsfientliga och nationalistiska partier och hur vi kan motarbeta deras syften och politik. Den öppna och fria debatten är det enda vapnet. Helt rätt. Samtidigt tycker jag att man inte ska ha en övertro på att den öppna debatten (om tex människors lika värde, framlingsfientlighet, ekonomiska fakta om invandringen) är allena saliggörande. Grunden i framgångarna för dessa partier handlar i stor utsträckning om att de fångar upp missnöjesröster. Att motarbeta missnöjet handlar också om att vi medvetet verkar för att politikerföraktet minskar - och där har politikerna i alla partier ett ansvar att lyfta nivån i debatt och retorik. Vi behöver bli bättre på att spegla verkligheten som den är och inte pr-mässigt överdriva problemen i samhället.

Örebro imponerade också. Promenaderna mellan hotellet och konferenslokalen längs Svartån var trevliga.

fredag, oktober 06, 2006

Överraskning?

Nu har moderaterna presenterat sin regering. Jo, för så var det väl. Lite grovt sett så gav (m) bort familjen till (kd), skolan till (fp) och miljö och jordbruk till (c).

Nu är det bara att hoppas på att Andreas Carlgren är lika intresserad av biologisk mångfald som han varit av mänsklig mångfald och att lantmästaren Erlandsson inte lägger ner satsningarna på ekologiskt jordbruk.

I en gammal intervju som Sveriges Natur gjort med den senare läser jag: "Eskil Erlandsson tycker sällan att det blir konflikter mellan miljöintressena å ena sidan och jord- och skogsbruket å den andra. De flesta jord- och skogsbrukare tänker på att framtida generationer också ska kunna leva av jord och skog och försöker därför handla så miljövänligt som möjligt."

Ordet ekologi förekom inte i regeringsförklaringen. Ordet jordbruk inte heller. Ordet mat en endaste gång. Men vad som menas med det som sades återstår att se. "För att värna den moderna landsbygden, sund och säker mat, förnybar energi och öppna landskap skall de gröna näringarna ha likvärdiga konkurrensförhållanden gentemot övriga EU. Sverige skall ta till vara de möjligheter som EU:s landsbygdsprogram ger."

tisdag, oktober 03, 2006

Trängselavgifter - snart även i Uppsala

Man får ta det onda med det goda.
Jag vaknade upp till nyheterna i söndags och min första tanke var: Kan verkligen trängselavgifter och motorvägsbyggen få förekomma i samma mening? Ja, så förvånad av högeralliansens utspel kan jag ju inte säga att jag blev. Glad för att trängselavgifterna kommer, ledsen för dumheterna att inte använda pengarna till att skapa en mycket bättre kollektivtrafik. Det kanske är ordet kollektiv i kollektivtrafik som gör att borgerliga poltiker är sådana enastående bilkramare. Möjligen behöver vi hitta på ett mer politiskt neutralt begrepp för denna företeelse att resa tillsammans, komma snabbt fram, med enastående låg miljöpåverkan och dessutom fantastiskt trafiksäkert?

Men som oppositionspolitiker lär man sig fort att glädjas åt de små framstegen. Nu är trängselavgifterna accepterade som företeelse och jag börjar genast fundera på hur lång tid det tar att införa dem i Uppsala. Gissningsvis tar det nog inte ens 10 år. Viktigt är bara att pengarna får finansiera utbyggnaden av det nya spårbundna trafiklösningarna som vi så väl behöver för att binda ihop Uppsalas stadsdelar och för att det inte ska behöva ta dubbelt så lång tid att pendla mellan city och Gottsunda som det tar mellan city och Vattholma.