lördag, september 29, 2007

Friheten på teater

Jag har varit på halvpremiär på teatern - Uppsala stadsteater. Franziska. Gå och se den, som recensenterna ibland kan förmå sig att skriva.

Några bra anledningar att se Franziska: 1) teatern är inget museum, utan har utvecklats med sin tid och med Linus Tunström som teaterdirre, 2) se Emil Almén innan han slår igenom och blir Hollywoodskådis, 3) se en pjäs som berör, 4) skratta och ha kul.

Andra bloggar om: , , , , ,

fredag, september 28, 2007

Kränga artböcker

När jag var på Öland häromdagen dök förre arbetsmarknadsministern Hans Karlsson upp som gubben i lådan och gjorde reklam - reklam för nationalnyckeln som kommer att populärvetenskapligt beskriva alla Sveriges växt och djurarter, men ta cirka 20 år att ge ut. Det hör till saken att Hans är fjärilssamlare. Målande beskrev han den tidigare regeringens insats med att se till att artverket kom till och förhoppningsfullt riktade han önskningar att projektet inte ska avbrytas.

Jag kunde inte låta bli att fråga honom efteråt om det verkligen var socialdemokraterna som skulle ha all 'credit'.
- Nej, svarade han direkt. Utan miljöpartiet hade det inte blivit något 'Sveriges största bokverk genom tiderna'.

Dessutom poängterade han att han jobbar ideellt med att sälja böcker. Ja, jo... man förstår ju att de är lite påpassade nu - de gamla ministrarna som lever på sina gamla meriter.

måndag, september 24, 2007

Kottar i frisyren

Att det gröna i Uppsala hotas blir mer uppenbart. Är det inte parker som skövlas, så är det träd som ryker. Dagens pris för bästa formulering tar insändarskribenten Jon: "Någon gräsmatteborgare har väl råkat få en kotte i frisyren på väg till bilen!" konstaterar han angående att tallarna utanför hans fönster helt plötsligt huggts ner.

söndag, september 23, 2007

Meningslösa klimattips

Centerpartiet säger på sin hemsida att de har stark tilltro till människors förmåga att ta ansvar och vara delaktiga i samhället. Därför ger de också 1o tips på sin hemsida. Jag kan konstatera att de är ganska värdelösa. Att tipsa om rörelsevakter och att återvinna kapsyler räcker inte långt.

Under punkten Satsning på ny miljöteknik tipsar de om att utnyttja ljussensorer och rörelsevakter och använda timer för både inne- och utomhusbelysning

Under punkten Grön energiförsörjning föreslår de att man kan panta sina burkar och flaskor - samt återvinna glas, konserver och kapsyler

Under punkten Grönare drivmedel föreslår de att man ska köpa en energisnål bil vid nästa bilbyte

Med centern vid regeringens miljöroder är det uppenbart att vi vare sig får någon effektiv klimatpolitik eller några särskilt effektfulla konsumentråd.

Andra bloggar om: , ,

lördag, september 22, 2007

Systemsyn i Uppsalapolitiken?

Efter att ha tjatat på att man ska ha en systemsyn när man ser på trafikpolitiken här i Uppsala borde jag väl vara glad när begreppet äntligen dyker upp i ett dokument? Nähe. Den bogerliga majoriteten i Gatu- och trafiknämnden vill öppna Bäverns gränd, som bekant. Men Gatu- och trafikkontoret konstaterar att det inte är förenligt med god framkomlighet för busstrafiken och föreslår därför att bygger en ny bro över Fyrisån i höjd stadsparken. Wrooom säger det över minigolfbanan i framtiden alltså! Niclas skriver mer.
Någon systemsyn är det ju inte fråga om, utan snarare att bilarna till varje pris ska prioriteras i innerstaden. Systemsyn vore att se helheten - hela transportsystemet, med cyklar, bussar och allt.
I sammanhanget måste också påpekas att trafikkommunalrådet Cecilia Forss som alltid uttalar sig i UNT om frågan utan att vara det minsta påläst. Hon har inte läst utredningen för att kunna göra en kommentar, trots det så slår hon fast att Bäverns gränd ska öppnas. Noll koll, som vanligt alltså.
Det värsta scenariot ligger alltså på bordet: Borgarna vill öppna Bäverns gränd för biltrafik OCH bygga en ny bro. Känner de inte till att det bara kommer att bli ännu mer biltrafik i innerstaden på så sätt och mer luftföroreningar och mer buller. Men hejsan!

onsdag, september 19, 2007

Ordningsomdömen för elever och för politiker

Ordningsbetygen avskaffades förvisso redan 1969 i Sverige. Men nu ska alliansen som bekant införa dem igen. Åter till 50-talsskolan... Men varför ska ordningsbetyg bara gälla ungdomar? Jag föreslår att vi inför några för alliansens kommunalråd också!

Följande ordningsomdömen är på förslag för Uppsalas skolor:

1. Jag kommer i tid.
2. Jag tar ansvar för mina studier.
3. Jag har med mig det materiel jag behöver för undervisningen.
4. Jag medverkar till en god arbetsmiljö.
5. Jag använder ett vårdat språk.
6. Jag kan samarbeta med andra.
7. Jag behandlar andra hänsynsfullt.
8. Jag tar avstånd från trakasserier och mobbning.


Följande ordningsomdömen föreslår jag ska gälla alliansens ledande politiker:

1. Jag är närvarande på Kommunfullmäktige och springer inte omkring och gör annat i lokalen medan mina ansvarsområden debatteras. Jag är även närvarande på Kommunstyrelsens möten.
2. Jag tar ansvar för att det finns genomarbetade och kvalitetssäkrade underlag inför att beslut ska tas.
3. Jag läser på inför debatter och håller mig till fakta.
4. Jag medverkar till en god arbetsmiljö för kommunens anställda.
5. Jag skriver begripliga och utförliga svar på interpellationerna och tar ansvar för att debatterna blir konstruktiva.
6. Jag kan samarbeta och samtala med andra, även om de tillhör oppositionen.
7. Jag behandlar andra hänsynsfullt och undviker härskartekniker.
8. Jag tar avstånd från trakasserier i fullmäktigesalen.

Andra bloggar om: , , ,

Osäkra geografier i Mälardalen

Geografier - vad är det? Jo, det är majoritetens politiker i kommunstyrelsen i Uppsala som vill tala om att de vill ha flera olika regionindelningar samtidigt. Hur går det ihop? Ja, det kan man undra och när socialdemokraternas Hilde Klasson satte frågan på sin spets så blev kommunens högste tjänsteman Kenneth Holmstedt så engagerad att han gav sig in i den politiska debatten och beskyllde Hilde och oppositionen för att "ta för lätt på frågan".

Liv Hahne förnekar sig inte - hon sa frankt att bara för att hon skrivit en debattartikel med Boverket och co om att förtäta städerna med miljöförtecken, så kan hon samtidigt tala sig varm för Urban Sprawl. "Det ena utesluter inte det andra". Att Liv Hahne nu börjar sätta sin prägel på det mesta i exploateringsväg här i Uppsala och även ta över tjänstemännens roll är ganska uppenbart.

Det kanske är dags att ta och renodla rollerna lite?

Andra bloggar om: , ,

fredag, september 14, 2007

ABC - hur ska man svara på frågan?

Lite märkligt att ABC missde miljöpartiets granskning av borgarnas första år vid makten i Uppsala i sitt reportage. Men ännu märkligare var ju svarsalternativen på den fråga som ställdes på ABC-hemsidan.

Det här är frågan:
Är du nöjd med din kommunstyrelses första år vid makten?

Det här är svarsalternativen:
Ja, de gör det bra
Nja, det kunde ha varit bättre
Nej, jag borde ha röstat på de andra
Vet inte


Åh vad jag saknar svarsalternativet:
Nej, och jag röstade inte på dem heller

Andra bloggar om: , ,

Nollvision nu!

Om en dryg vecka blir det debatt i kommunfullmäktige om de alltför omfattande luftföroreningarna i Uppsala. En nollvision är möjlig. Just nu har vi en utveckling där den borgerliga majoriteten förvärrar situationen ytterligare - de öppnar för biltrafik på Bäverns gränd - och nu kommer förslaget på en bilbro över Fyrisån och bilväg rakt genom stadsparksområdet. Inte ens en miljözon för tung trafik har de lyckats åstadkomma. Med tanke på de omfattande byggarbeten som pågår i Uppsala just nu vore det minst sagt lämpligt.

Andra bloggar om: , , ,

fredag, september 07, 2007

Lika farligt som när Staffan var liten

Jag stötte på Staffan Lindberg, artisten och klimatmannen, alldeles nyss. Han hade uppträtt med meterologen Pär igår kväll och i sann 2000-tals-anda folkbildningsshowat för fullt hus om klimatfrågan. För egen del var jag på Gatu- och trafiknämndsmöte igår kväll. Som väntat tog nämndens majoritet beslut om att öppna Hjalmar Brantingsgatan och Österängsgatan för biltrafik.
- Usch då, sa Staffan, då blir det lika farligt som när jag var liten och växte upp där.

Staffan berättade också att han gjort ett uppskattat besök hos centerpartiet och pratat om klimatfrågorna. Men att centern är positiva gör faktiskt ingen skillnad. Centerpartisterna säger en sak och gör en annan.

Jag frågade centerpartiets representant i Gatu- och trafiknämnden efter mötet igår hur det kan komma sig att centerpartiet som till och med gått ut med information till sina egna medlemmar om att de är emot öppnandet av gatorna i Fålhagen ändå röstar för ett öppnande. Att följa allianspiskan i alla lägen kan gärna inte vara en så lyckat strategi, inte om man kör över sig själv i varje fall... han mumlade om att han ju försökte resonera och tycker att miljön är viktig. Men det räcker inte, centerpartiet måste också rösta för miljön - annars är det fagra löften och tomma ord. Häpnadsväckande nog sa centerpartisten sedan följande: Kan inte mp lägga ett förslag om att förbjuda biltrafik i innerstaden, det tyckte han skulle vara bra.
Suck! Det vore väl lämpligare att centerpartiet själva låter bli att rösta för att öppna gator, låter bli att rösta för höjd taxa i kollektivtrafiken och låter bli att rösta för minskade satsningar på cykling. Speciellt när de har två tjänstgörande centerpartister (som på junimötet). Då blir ju utgångsläget att minska trafiken i innerstaden åtskilligt bättre.

Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, september 06, 2007

Boende i Fålhagen på väg att köras över

Är precis på gång att samla ihop mig och mina papper inför kvällens möte med Gatu- och trafiknämnden. Hetaste frågan på dagordningen är återigen frågan om gatorna i Fålhagen. Jag tycker att det är bedrövligt att majoritetens politiker - Anders Westerlind och Liv Hahne - verkar ha abdikerat från sitt ansvar att föra en dialog med medborgarna om frågan innan ett beslut ska tas. De svarar i alla fall inte på insändare i UNT. Det gjorde däremot jag häromdagen.

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, september 03, 2007

Allt ljus faller på Lena och andra funderingar


UKK invigdes i lördags -- inte direkt med glamour, inte med det som kallas pompa och ståt heller och inte med något sceniskt minnesvärt arrangemang -- men med schysst musik och en käpp som rent militäriskt kallas tamburmajor. Käppen var en smula patetisk -- inte minst som en vän med persiskt påbrå frågade mig om det var någon typisk svensk ceremoni. Nej, det var tre kommunlaråd som inte kunde komma på något bättre. Några saker förbryllar mig:
1. Allt ljus på Lena. Jo, jag vet... det är Lena Hartwigs hus. Men varför låter media och majoriteten henne ta och få lejonparten av publiciteten?
2. Ingen minister -- varför lyckades inte statssekreteraren och tillika ordföranden i UKK Magnus G Graner få dit en kulturminister (ja, förutom den estländska då)?
3. Tamburmajoren - varför överlåter man sådana "viktiga saker" som att skapa en invigningsceremoni till kommunalråden att bestämma? Har inte UKK en PR-ansvarig? Och man överlät uppenbart till Tilde de Paula att fabulera över sin uppsaliensiska historia och en del annat ointressant. Bra att hon gav Kersti Kollberg beröm, dock. Och Karolina Hilding höll faktiskt ett lysande tal - det enda välskrivna den kvällen!
4. Ål på menyn - har ingen på UKK nåtts av nyheten att den är utrotningshotad?

Men jag är inte bara förbryllad. Jag gläds faktiskt också över Musikens hus. För det första vill jag bara säga att platsen är precis perfekt. 1998 skrev en grupp människor i Fålhagen - en konstellation som kallade sig "Nätverket för ett grönare Fålhagen" ett alternativt förslag till hur Östra station borde utformas. Jag var med då. Station Linné hette vårt förslag och var en inlaga under samrådstiden för DP42ab. Ett av våra förslag var att Musikens hus skulle ligga vid Vaksala torg. Jag vet inte om vi var först med det - men bland de första kanske? Nu hoppas jag att vi får mycket kultur för pengarna - och att miljöpartiet får nöjet att arrangera sin kongress på UKK i Uppsala 2010.

Andra bloggar om: , , , , ,

söndag, september 02, 2007

Hur dåliga får kalkylerna bli och hur rörig får infrastrukturpolitiken vara?

Jag håller med om att dåliga kalkyleringar vad gäller väg och järnvägsbyggen måste hejdas. Det här är åtminstone ett förslag. Att Vägverket inte är positiva till en kontrollfunktion med tillhörande sanktioner är väl åter ett exempel på den strutsmentalitet som råder i ett av trafikverken. Banverket är inte heller något föredöme vill jag tillägga...

Det behövs en hel del förändringar i infrastrukturpolitiken.
Det första är att slå ihop trafikverken - så att planeringen inte utgår ifrån vilken transportlösning man väljer - utan vad som är det egentliga målet med infrastruktursatsningen. Kan man lösa problemet med att det är trångt på Essingeleden på annat sätt än genom att bygga Förbifarten? Går det att göra det billigare och med mindre CO2-utsläpp? Skulle tro det...
Det andra är att få någon ordning i planerandet. Nu vill AxénOlinskan förskottera 50 mille för att skynda på utredningen av Förbifarten. Alla förskotteringar från olika kommuner och landsting runt om i landet ger oss en fullständigt omöjlig situation - hur ska vi överhuvudtaget kunna fatta vettiga beslut om inriktningsplaner mm? Det lär ju inte bli lätt för borgerliga politiker att säga nej till Förbifarten om 50 miljoner redan investerats, även om de kommer på bättre tankar framöver... Förskotterandet göder prestigepolitiken! Har vi råd med det? Och miljön - hur kommer den in i bilden?

Dessutom måste vi fråga oss om det är vettigt att vissa projekt får förtur bara för att en kommun förskotterar? För Uppsalas del har vi förskotterat pengar till nya stationen - och miljöpartiet var med på det också (men jag var inte med på den tiden). Så här i efterhand kan man ju gott säga att det både var bra och dåligt. Bra för att stationen måste byggas om - dåligt för att de kalkyler som gjordes inte längre är aktuella. Det måste finnas flexibla möjligheter att revidera projekten så att det inte blir helt tokigt när det står klart. Kapacitetsbrist på stationen redan från start. Att budgeten också överskridits har i Uppsalafallet inneburit att den planering man gjort skurits sönder med lilla osthyveln.

På Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka har vi extrem kapacitetsbrist. SJ förhandlade tom med UL häromdagen att dra ner på trafiken med Upptåget för att minska trängseln - hur det gick vet jag inte. Lösningen på det problemet heter fler spår mellan Uppsala och Märsta. Det känns det ohyggligt märkligt att dessa två extra spår inte är med i Banverkets infrastrukturplanering de närmaste åren. Dessa spår borde dock prioriteras och gå före det mesta i infrastrukturväg - jag tycker att det är en gåta att så inte skett redan förut. Men en ny E4 förbi Uppsala har stulit all uppmärksamhet för de flesta av Upplandspolitikerna under en herrans massa år kan man ju bara gissa...

Andra bloggar om: , , , ,