torsdag, oktober 29, 2009

Regionfullmäktige rockade loss

Regionfullmäktige antog Länstransportplanen i dag. Jag är egentligen gladast över att det finns med en rejäl cykelvägssatsning - som jag talat mig varm för under hela den beredande processen. Visst, det kunde ha varit lite mer pengar. Men ibland måste man få fira även små segrar.
Det som var lite mer oväntat var att vi fick igenom medel till en förstudie av Aroslänken, dvs regelrätt planering av en järnväg mellan Uppsala och Enköping. Det kommer göra det lättare för alla oss politiker i regionen att också få till stånd en statlig satsning av byggandet av järnvägen. För den är klimatsmart, den är samhällsekonomiskt lönsam och det kommer att knyta samman Örebro-Västerås-Enköping-Uppsala, och för den som ska vidare ut i världen även Arlanda.
Beslutet om Aroslänken var ett gemensamt starkt agerande från Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, några folkpartister och jag tror även med stöd från någon centerpartist (i alla fall i efterhand). Moderaterna är enhälligt negativa till järnvägssatsningen. Det var ganska trevligt att se herrarna Sandemo och Weiman i "överkört" tillstånd.

Inga kommentarer: