tisdag, mars 09, 2010

Kvinnodag i dag också

I går talade jag tillsammans med Marlene Burwick (S) och Ilona Szatmari Waldau (V) på stora torget inför hundratals åhörare. Det var en manifestation för Internationella kvinnodagen, som om ni inte hört det fyllde 100 år i år. Efter manifestationen hade vi en rödgrön jämställdhetspub på Hijazz. Oerhört trevligt! Det blir säkerligen fler rödgröna pubar.

Här är mitt tal från stora torget:
(fast som alltid - det talade ordet gäller)

Maria Gardfjells tal på internationella kvinnodagen 8 mars

Jag vill först rikta ett stort tack till Tjejjouren som ordnat en bra demonstration, en enastående manifestation med så många deltagare och till deras ordförande som höll ett så bra tal.

Tjej-jourer är livsviktiga! Det är det första steget för många att komma i kontakt med stöd och hjälp. De finns nu på 60 platser i landet.

Det är en grundläggande mänskliga rättighet att inte utsättas för könsrelaterat våld.

Våldet mot kvinnor måste stoppas. Och det behövs inte fler poliser på gatorna, det behövs inte bättre belysning i parkerna. De flesta övergreppen sker i hemmet och förövaren är en närstående man. Bakom stängda dörrar utsätts kvinnor för våld från sin partner eller nära släktingar.

Miljöpartiet tycker därför att våldtäktslagstiftningen måste skärpas och ett krav på samtycke införas. Det är inte OK att antalet anmälda våldtäkter ökar, att 10-20 procent går till domstol och att domstolarna inte kan döma brottslingarna för att lagstiftningen är omodern. Nu har vi kommit överens mellan de rödgröna partierna att arbeta med formerna för en sådan lag.

I dag firar vi att det är 100 år sen internationella kvinnodagen föddes. Vilket bra tillfälle att lyfta jämställdhetspolitiken till nya nivåer!

MILJÖPARTIET GÅR FRAMÅT. Ett viktig framgångsfaktor kan vara vi har jämställdhet som norm. Vi har två språkrör. Vi har varvade listor.

I dag skriver tidningen Veckans affärer en artikel med rubriken ”Jämlikast i världen? Glöm det!”

Så här skriver de: Ynka fyra kvinnliga börs-vd:ar av totalt 254. Bara 3,5 procent av styrelseordförandena och 19 procent av ledamöterna. Världens mest jämställda land har halkat efter och tappat sin förstaplats kan vi konstatera när VA för tolfte året i rad rankar Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

I Norge har en lag om kvotering i bolagen antagits. Vad hände när lagen trädde i kraft: Jo välutbildade kvinnor ersatte outbildade män i styrelserna. Det ökade bolagens kraft och kunnande. Men även när välutbildade kvinnor ersätter välutbildade män – ökar företagens möjlighet att utvecklas och gå bra. Det är bra för Sverige! Ökad produktivitet vore väl även något som en borgerlig regering kunde stödja. Men icke – Får vi en rödgrön regering, så blir det skillnad.

Hur mycket än moderaterna påstår att de är det nya kvinnopartiet och Anders Borg är feminist – så har de mycket långt kvar att kunna leva upp till det!
Se bara här i Uppsala: Det moderatledda styret har bara EN kvinna som ordförande för alla de bolag som kommunen äger! 19 procent är kvinnor bolagsstyrelserna i Sverige och det gäller också i Uppsalas bolag.

Vi rödgröna partier kommer satsa på jämställdheten! Vi glömmer inte kvinnorna! Vi missar inte kompetensen!

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.