söndag, januari 02, 2011

Smekmånaden är över nu

Den 25 december skrev Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna åter igen ett intressant och lätt vansinnigt blogginlägg. Stefan är på semester i Thailand och ägnar sin tankemöda åt att fundera på stora samhällsproblem och så spekulerar han om lösningarna. Nu har riks- och lokalmedier i hela Sverige lyft upp nyheten om hans åsikt och ledarskribenter har gjort ner honom, och jag vet inte om Stefan ens har uppfattat det. Och det är kanske just där hans största problem ligger - han skriver och skriver, men verkar inte läsa inte in sig på fakta eller ens sitt eget partis politik, trots att han är så ny i politiken. (fast faktum är att alldeles nyss försvann ett av hans senaste vilda citat på bloggen, så informationen kanske gått fram nu...)

Låt mig först få säga att Stefan Hanna är min politiska motståndare och jag skriver inte den här blogginlägget vare sig för att fixa hem någon billig poäng på att motståndaren gjort bort sig, eller för att vara taskig i största allmänhet. Stefan Hanna är ett fenomen och ett mycket märkligt sådant. Eftersom han är en lite udda fågel har han också ganska länge undgått kritik för det han skrivit på sin blogg - för det är vare sig första eller sista gången riktigt ogenomtänkta förslag hoppar ur hans mun. Det är bara att läsa hans blogg. Och hur mycket han än vill förtjäna ditt och mitt förtroende, så är förtroende det sista jag får för honom. Idag beskriver han bidrag som knark och igår skrev han att våra äldre är ett svart hål som kräver resurser.

Stefan gjorde entré i politiken, när han hamnade som ersättare i Gatu- och trafiknämnden för ett par år sedan. Han hamnade listetta på Centerns lista i Uppsala efter nästan kuppartade former (jag säger inte att det var en kupp - det verkade bara så för oss som inte hade inblick). Stefan Hanna är ordförande för Företagarna i Uppsala (han lämnar inte den posten trots att han också är kommunalråd med ansvar för företagarfrågor i Uppsala och har svårt med hattarna emellanåt) och har en bakgrund i IT-branschen. Framförallt är det erfarenheterna från sina utlandsuppdrag i Ericsson han faller tillbaka på när han utvecklar sina förslag. Det märks särskilt i kommunstyrelsen, tycker jag.

Även bland hans politiska motståndare har mothuggen ofta uteblivit för att han är ny, att han kommit från näringslivet, att han skriver snabbare än han tänker. Jag minns att jag själv försökte upplysa honom efter en skolpolitisk debatt att hans uttalande under debatten inte stämmer med Centerparitets skolpolitik på riksplanen. Han var inte särskilt intresserad, om man säger så.

Dagen före julafton skrev Stefan Hanna och tre andra centerpartister på UNTs debattsida.

De skrev att C är de nya liberalerna och "Det fria ordet, alla människors lika värde, marknadsekonomin och ett gemensamt starkt stöd till våra mest utsatta är värden som måste försvaras varje dag! Det är utgångspunkterna i Centerpartiets socialliberala bottenplatta och vägleder oss i alla frågor som vi driver."

Det här är ju inte något starkt stöd för att Centern i Uppsala är socialliberalt och det är viktigt att jämföra deras ambition om att vara socialliberala med vilka sakpolitiska förslag de faktiskt framför. Det kan ju vara så, som en facebookvän sa nyss, att de blandat ihop socialliberal och nyliberal...

Man kan ju i och för sig säga att Stefan Hannas fettskatt ligger utanför hans påverkansmöjligheter, eftersom det är en rikspolitisk fråga. Men det säger en hel del om hans sätt att se på världen. I hans värld är den egna fria viljan avgörande för hälsan, inte social bakgrund eller genetiskt arv. Det är ju ganska bekymmersamt att det just är Centerpartiet med Stefan Hanna i spetsen, som fått ansvaret för folkhälsofrågorna i Uppsala. Med den utgångspunkten är en seriös folkhälsopolitik (som alltså vare sig är pekpinneaktig eller domderande över människor) omöjlig. För man resonemanget vidare - att den som står för kostnaderna för sjukvården är Stefan Hannas förslag som han förde fram före valrörelsen, om privata försäkringar för sjukvård inte långt borta. Det här är inte socialliberalt.

Centerpartiets sk socialliberala bottenplatta är ett sänke för dem, helt klart. Jag är mest förundrad över att ingen i Centerpartiet har kritiserat honom öppet än. Det tycker jag är konstigt. Stefan Hanna är ju inte den enda frispråkiga personen i det partiet.

1 kommentar:

Lena Hartwig sa...

Hej Maria,intressanta synpunkter du för fram ang fenomenet SH. Efter drygt 30 år i Uppsalapolitiken har jag träffat och även samarbetat med många cneterpartister, men aldrig har jag träffat på någon centerpartist som så starkt driver en icke-centerpolitik som han. Inte ens Roland Agius på den tiden har var ordförande i kommunstyrelsen. Visst kom det grodor ut hans mun då och då men jag uppfattade ändå att han ställningstaganden utgick från centerns politik. Jag håller med dig om och är också lite konfonderad över att ingen av de genuina centerpartisterna som är aktiva i kommunpolitiken reagerar, t ex Jan Ulmander, Lars-Gunnar Eriksson, Ingmar Jansson m fl, då SH uttalanden drabbar centern som i grunden är ett folkrörelseparti och med en värdegrund som till stora delar ligger i linje med socialdemokraternas. Det borde inte vara vare sig mitt eller ditt problem att centern har ett kommunalråd som agerar som SH - men om jag utgår från hur jag känner centerpartiet och centerpartister (jämför t ex centerpartisterna i Östhammar med Jakob Spangenberg i toppen) och hur samarbetet har fungerar över tid - så är det inte nu möjligt till något blocköverskridande samarbete med centern i Uppsala. I längden är den nuvarande blockpolitiken i Uppsala negativ för Uppsalas utveckling. I övrigt önskar jag dig ett gott nytt 2011 och att rödgröna samarbetet har framgång i Uppsalapolitiken.