tisdag, februari 13, 2007

von Rosensteins park?!?


Den nya parken vid St Eriks källa och fisktrappan ska i år invigas av Uppsala kommun. Väl underrättade källor har meddelat att parkens namn inte blir Artediparken som tidigare varit på förslag. Artedi var Linnés bästa vän och känd som den smartaste av hans lärljungar. Han var fiskforskaren och kallas fiskforskningens fader. Han dog ung. 30 år gammal drunknade han i Amsterdams kanaler, men Linné tog hand om utgivningen av hans artiklar.
En adelsman bland de borgerliga kommunalråden förespråkar nämligen att parken istället uppkallas efter en annan adelsman - von Rosenstein. Von Rosenstein var samtida med Linné och universitetet firade i tysthet hans 300-års-jubileum förra året. Så uppkallandet av en park efter honom kommer ett år för sent - dålig timing börjar bli ett kännetecken för den borgerliga politiska ledningen i kommunen.

Till historien hör också att de styrande kommunalråden tycker att det är pinsamt att uppkalla parken efter en fiskforskare då asptrappan vid Islandsfallet inte byggts! Kommer den aldrig att byggas, undrar flundran?

Inga kommentarer: