måndag, september 21, 2009

Kulturfientlighet anno 2009

"Vi vill att fler ska kunna försörja sig på sitt skapande" stod det i pressmeddelandet från Kulturdepartementet och Näringsdepartementet den 17 september. Nu ska regeringen satsa på den kreativa näringen hette det - eller hur är det egentligen, ska regeringen sluta satsa på konstnärerna för att de med en hård ekonomisk press väl bör klara av att dra in pengarna själva? Bli lönsam lille vän. Klarar man inte det ska man bara se till att utöva konsten som hobby istället, sa en borgerlig debattör i radion i morse.

Jag är faktiskt lite förvånad över den attack mot kulturen som borgerliga politiker och debattörer ganska samfällt ger uttryck för. Göran Hägglund verkar hålla i taktpinnen, men instrumenten stämmer i och tutar även från oväntade håll.

UNT-ledaren till exempel. Den ondgjorde sig häromdagen över att det rödgröna samarbetet hade artistuppträdanden på sin rödgröna dag på Kungsträdgården den 6 september, något som alliansregeringen minsann bestämt avstod från när de träffades på Sergels torg.

Undrar vad UNT tycker om att vi hade artistuppträdanden på vår rödgröna Uppsaladag i lördags? Rapparen Format och Robyn Seyfi uppträdde bland annat med en svängiga låtar om allt från klimatet till oroligheterna i Gottsunda. Delar av nyskrivna Musikalen Changes som framfördes av helt suveräna ungdomar från Stenhagen.

Kultur är politik. Regeringens kulturpropp presenteras idag. Åker kulturen på en propp? Med borgerliga slag mot kulturen kommer rödgröna förslag för kulturen göra detta område till en viktig valfråga. Och faktum är - valrörelsen har redan börjat.

1 kommentar:

Lotta Brinck sa...

Hej Maria. Roligt att hitta dig på nätet!
Även jag försöker mig på detta med att blogga - om mat, miljö, hälsa och annat som är livsviktigt.
Just nu är jag lite förb. på alla myspysiga Slow foodare som klagar på att det pratas för mycket om klimatsmart mat!
Hur sjutton kan man bara intressera sig för matens smak när oljan sinar, vattenkällorna torkar, den orättvisa fördelningen ökar och svälten skaver i all fler magar?
Det finns annat än E-nummer och lantraser att bry sig om.