tisdag, september 01, 2009

Visst kan studenterna få bättre och billig kollektivtrafik

I dag har Malena Ranch, Johan Edstav och jag träffat ordföranden och vice ordföranden i Uppsala studentkår för att diskutera ett utmärkt förslag.

Om alla studenter som vill vara med i kåren också är med och betalar en ganska låg avgift för kollektivtrafik, så skulle studentkortet sedan kunna gälla som frikort på kollektivtrafiken i hela länet. Studenterna skulle kunna åka buss i Uppsala, men också med buss eller tåg till Östhammar, Storvreta, Upplands Väsby eller Västerås.

Det kan bli en riktig win-win-lösning där både studenterna och kollektivtrafiken i Uppsala stad och hela Uppsala län gynnas. Med intäkterna från studentkåren kan vi finansiera fler busslinjer i staden där de behövs som mest, eller där studenterna behöver de bäst. En snabb och tillförlitlig busslinje mellan Flogsta och Ångström är till exempel efterfrågad enligt studentkåren.

Nu när kårobligatoriet kommer att avskaffas nästa sommar är det en utmaning för studentkårerna att fylla sitt medlemskap med värdefullt innehåll, så att många vill vara med i kåren. Jag är ganska säker att många studenter skulle uppskatta att kåren gör en affärsuppgörelse med kollektivtrafiken. Kombinationen av underhållning (nationerna) och nytta (bland annat kollektivtrafik) gör nog medlemsskap i kåren väldigt attraktivt.

Själv ser jag fram emot hur vi ger kollektivtrafiken ett riktigt uppsving samtidigt som studenterna får åka på ett biljettpris som är kanske bara är max en tiondel av kostnaden i dag.

Inga kommentarer: