tisdag, december 22, 2009

Professorerna får på nöten

Det är som en julklapp att professorerna på SLUs instution för markvetenskap blir avslöjade som oseriösa i SLUs granskning.

SLUs institution för markvetenskap får i en extern granskning stark kritik för att ha en Besserwisser-attityd och vara omotiverat antagonistisk mot andra synsätt än forskarnas eget.
T ex sägs om institutionens professorer (på sid 406 ff) att de "anser sig själva ha en mission att upplysa världen i kontroversiella ämnen och korrigera missuppfattningar när det gäller ekologiskt lantbruk". Det är professorerna från denna institution som med jämna mellanrum använder media för att angripa ekologiskt lantbruk.

Denna kritik är en del av en heltäckande utvärdering av SLUs forskning och fortlöpande miljöanalys som universitetets styrelse beställt och som pågått under 2008 och 2009. Utvärderingen har genomförts av 15 vetenskapliga paneler.

Generellt får forskarkvaliteten på SLU bra betyg.

När jag jobbade på Coop för Änglamark mötte jag dessa professorer (Kirchmann och Bergström) i Änglamarksrättegången. Redan då var de hysteriska motståndare mot ekologisk produktion och de lämnade tex in forskningsrapporter som bevis som de påstod var publicerade, när de i själva verket var refuserade. I samband med rättegången försökte vi kartlägga professorernas möjliga extrainkomster från agrobusinessföretag, men det var tyvärr alltför svårt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka av de rapporter som dessa professorer lade fram som bevis har blivit refuserade?