tisdag, september 30, 2008

b-ordet bannlyst

Jag har idag använt ett ord som inte är lämpligt för Kommunfullmäktige i Uppsala. Det är inget svärord eller fult ord i egentlig bemärkelse. Det är ett ganska vardagligt verb kan man säga. Jag har en gång tidigare använt detta ord i en debatt. Dessutom menar Kommunfullmäktiges vice ordförande att jag använt ordet flera gånger på min blogg. Nu har jag kontrollerat fakta och jag har vid två tillfällen gjort det, senast jag använde ordet var under våren 2007. Det gäller att komma ihåg det viktiga...

lördag, september 27, 2008

Säg nej till arena-hysterin

Idag skriver två socialdemokrater om varför de tycker att Kommunfullmäktige ska säga nej till Gränby-arenan på måndag. Jag hoppas att det är några socialdemokrater i fullmäktige som kommer att stödja deras linje. Annars är det ju bara Miljöpartiet som säger nej till förslaget vad som hittills kommit fram.

Jag ska kortfattat beskriva varför:

1. Det är kommunens främsta uppgift att satsa på breddidrotten så får vi bättre förutsättningar för elitsatsningar i denna stad, men framförallt att vi också satsar mer på folkhälsan
Det är helt enkelt så att det behövs ganska mycket resurser för att bygga mindre hallar, som passar för många olika sporter. Flertalet av dessa hallar bör ha läktare - så att de passar för matcher och tävlingar för ungdomslag och för studentlag (gärna också för korpen och diverse andra motionsidrottare). Hallarna bör byggas i både Uppsala och runt om i kransorterna. Idrottsföreningen i Björklinge vill att vi satsar på friidrotten där, i Knutby behövs en idrottshall, i Storvreta borde det finnas ett badhus, självklart behövs också bättre ishallar osv. Jag är för elitidrott. Men den behöver näring. Näringen heter idrottande ungdomar och studentidrott. Vi ska inte heller glömma att förbättra förutsättningarna för spontanidrotten. Är det inte ganska korkat att den nya hall som byggs i nya lärarhögskolans lokaler inte har någon läktare. När jag påpekade detta i kommunstyrelsen för minst ett år sedan ansågs det vara för sent att göra något åt. Då hade ändå inte första spadtaget tagits...

2. Hur många arenor ska vi bygga i Uppsala?
Nu är Gränby-arenan på dagordningen. Men det är minst två stora arenor till som ligger i planeringen. Nya studenternas och Fyrishov. Liksom en stor inomhusfotbollsplan i det totalt sanslösa Fulleröprojektet. Hur många stora arenor behövs i Uppsala, hur många konferenser och mässor tror ni vi kommer att ha, och var är elitlagen som ska locka folk att fylla var och en av dessa arenor med läktare för 5000-10000 personer?

3. Brister i planeringen
Det är en usel affär med Gränby-arenan var temat på debattsidan. Jag skulle kunna lägga till flera aspekter. I underlaget till beslut framkommer helt tydligt att det ekonomiska underlag som presenterats bygger på en glädjekalkyl. Varför ska vi överhuvud taget ta ett beslut med ett så bristfälligt underlag?
I Katrineholm finns en ganska nybyggd ishall Woodyhallen (för övrigt ett ganska lustigt namn) - i samband med att kommunen gick in med medel till hallen såg de till att också använda värmen som växlas ut från kylanläggningarna till att värma bostäder i ett bostadsområde. Varför finns ingen sådan plan för Gränbyarenan? Detta bör finnas med som en förutsättning för bygget. Andra kommuner, till exempel Västerås, har också byggt flera arenor - men samlokaliserade dessa. Fördelarna var många, bland annat går det ju att skapa bra kollektivtrafik med en sådan lösning, för att inte tala om att använda en gemensamma resurser och inte dubbel- eller trippelplanera för olika evenemangstyper. En av de larvigaste bristerna med planerna för Gränby-arenan är att ingången föreslås ligga på andra sidan från Gränby köpcentrum räknat. Det är nämligen så att man planerar för att i praktiken alla som åker till hallen ska komma med bil. Ursäkta har någon hört talas om klimatfrågan?
Jag vill för tydlighetens skulle påpeka att jag inte har något emot ishockey. Jag är uppväxt i Övik och MoDo har fått en ny arena centralt i stan, Kempehallen fick duga tills för något år sedan. Kommunen är generösa i Övik (det är också något som Uppsalas fastighetschef lyfte fram när jag diskuterade med honom förra veckan). Men att Öviks kommun går in med riskkapital går inte att jämföra med situationen i Uppsala. I Övik finns många ungdomsföreningar som hela tiden tar fram nya unga talanger. Elitsatsningen är helt enkelt säkrad.

4. Jag tror jag inte behöver nämna det där djuret som är rödlistat och även det ett argument
Salamander, salamander - det låter nästan som ett trolleritrick. Går det att maka på den igen?

Nu behövs...
Ta fram ett nytt samlat förslag där breddidrotten är basen. Stora arenor ska planeras med förnuft - inte minst måste logistiken med kollektivtrafik fungera. Rätt ambition, rätt placering är a och o. (Det är inte en slump att nya nationalarenan i Solna planeras att ligga vid en pendeltågsstation.) Sedan måste det bli ett slut på flummet att dribbla med ekonomin. Jag är definitivt för en satsning på Studenternas. Jag är också förespråkare för en ny hall för basketen. Självklart måste Almtuna kunna satsa för framtiden också. Men tänker man för stort så kanske det i själva verket inte blir någonting. Pratar vi idrott så är small definitivt beautiful.

För övrigt är jag urbota trött på alla dessa bossar i kommunen som har intressen i företag i den här kommunen (som kommunen av olika anledningar stöjder). Jag kommer inom kort återkomma med ett förslag på etiska riktlinjer för anställda och politiker i ledande befattning. Ryggdunkarnas tid är väl ändå förbi snart...

måndag, september 22, 2008

Den verklige Anders Borg, eller?


Idag vandrar Borg med budgeten till riksdagen. Igår gick jag samma väg med samma budgetlunta (eftersom partierna får den en dag innan). Den innehåller inga nyheter, men några utropstecken. Bland annat håller miljöpolitiken i konungariket Sverige på att avskaffas. Suck.

Greenpeace har idag klätt ut sig till Anders Borg! De kommer att lämna över en egen budget där skogen och den biologiska mångfalden definitivt inte glömts bort i alla fall!

fredag, september 19, 2008

Dålig timing och usel logik

Det var ju ganska kul när Fredrik Reinfeldt entrade talarstolen sisådär 10 minuter för tidigt och där stod han och försökte finna sig på riksdagens öppnande. Men det är talande. För regeringens politik kännetecknas av dålig timing, eller tajmning som det heter på svenska.

Jag var där.

Regeringsförklaringen var verkligen innehållslös. Inga nyheter alls. Något litet besked om könsneutrala äktenskap skulle väl regeringen kunnat överraska oss med.

Naturvårdsverket uppmärksammade i sitt nyhetsbrev att regeringsförklaringen innehöll några meningar om klimatet (dock inte någon annan miljöfråga). Men jag undrar om inte regeringen är ute på hal is när informationen förvirrar? Reinfeldt sa så här:
”Klimatförändringarna påverkar världens fattiga människor hårdast. Mot den bakgrunden gör regeringen en särskild klimatsatsning i biståndet för att på ett effektivt sätt bidra till ett långsiktigt arbete mot klimatförändringar och deras effekter i världens fattiga länder.”
Det är ju för att klimatförändringarna slår hårdast i länder i syd som det är vi i nord som ska minska våra utsläpp. De resonerar som om det är ett lokalt utsläpp som ska begränsas. Jag har inget emot att vi också satsar på biståndet, men ska utsläppen dras ner så är det i den rika delen av världen de mesta insatserna måste göras. Lura inte i folk och er själva annat, snälla regeringen.

torsdag, september 18, 2008

Trafikplanare för cyklister

Det är bra att UNT uppmärksammar att cyklisterna hamnar i kläm när Vägverket sätter upp vägräcken. För att inte tala om gångtrafikanterna!

Trafikplaneringen måste reformeras från grunden. Sätter Vägverket eller kommunen upp räcken eller höjer hastigheten på vägar där det också färdas cyklister nu och i framtiden måste man bygga en bra cykelbana.

Det borde finnas en särskild ringklocka som varnar varje gång som trafikplaneraren bara tänker på biltrafikanten. Annars är det väl läge att jag också börja larma oftare.

söndag, september 14, 2008

Rödlistad art i Fyrisån

Natur är kultur. Därför stod jag och informerade om fiskar och andra djur i Fyrisån på Kulturnatten med bland andra Naturskyddsföreningen, Riksmuseet, Uppsala universitet, Upplandsstiftelsen, Uppsala kommun och Linnés vänner igår.
Fyrisån är inte riktigt så skitig som många tror. Ett myller av liv finns under ytan. Vi hittade till exempel den missgynnade arten flat dammussla. Det är också glädjande att fisktrapporna som byggts används flitigt av flera fiskarter. Bland annat har aspen siktats uppe vid Kvarnfallet (även om elfiskarna inte lyckades fånga någon igår.)
Min kompis Göran tyckte att Kulturnatten ska byta namn - till Kulturdagen. Det var nästan inga evenemang i går natt! Efter 22 var det tämligen dött. Kulturarbetarna håller väl inte på att bli trötta? Det håller ju inte...

Ostinformation från Kenneth

Jag fick igår en tidningsartikel från stadsdirektören Kenneth Holmstedt. Han hade meddelat postbudet att han skickat den till mig med anledning av min blogg. Det var en artikel från tidningen Entreprenör nr 6 2008, med titeln Ystra framtidsutsikter för Västerbottensost. (Tyvärr är den inte själva artikeln publicerad på nätet.)
Holmstedt är som bekant från Burträsk, liksom osten. Där slutar kanske likheterna. Jag skulle nämligen vare sig vilja eller våga påstå att stadsdirektören är rund, fet och god. Artikeln var i och för sig intressant och jag fnissade lite när jag läste att platschefen hette Greve. (Jobbar inte han inte med fel ost?)
Jag undrar: Vad vill Kenneth Holmstedt säga mig när han skickar en artikel om västerbottensostens starka varumärke?

Andra bloggar om: ,

Jag en EU-förespråkare

Nu har jag också kommit med på Nej-till-utträdeskravets blogg. Vi är många som kommer att rösta för att Miljöpartiet slopar kravet på utträde ur EU i den interna medlemsomröstningen som pågår just nu.

Den interna debatten i Miljöpartiet skapar lite konstig stämning emellanåt. Inte minst för att några som vill ha kvar kravet argumenterar för att det är en garanti för att vi för en EU-kritisk politik om vi hela tiden kan hota med ett avhoppskrav.

Problemet är att hota med avhopp, oavsett om det är ett land som ska lämna ett samarbete, eller om det är en person som hotar med att lämna sitt jobb, är det mest ineffektiva sättet att påverka. En av mina bästa chefer genom tiderna lärde mig en gång att den typen av tomma hot i själva verket är otroligt barnsliga. Det är bättre att ta ansvar, vara kvar och förändra. Speciellt om man är politiker skulle jag säga.

Jag tycker att det är ganska självklart att Miljöpartiet kommer att uppfattas som mer trovärdigt om vi avskaffar ett krav på utträde - som vi ändå inte driver aktivt, och som vi har för att vi egentligen bara skulle vilja förstärka att vi minsann inte är positiva till allt i EU. För vi är mycket kritiska till utvecklingen i Europa, liksom här på hemmaplan.

Det behövs mer och tuffare grön politik i EU. Ska vi rädda världen måste vi vara med i spelet och påverka. Helhjärtat. De Gröna är inte laget som lägger sig i matchen, bara för att vi är så glada att vi kommit in på planen. Nädå.

Andra bloggar om: , ,

måndag, september 08, 2008

Heja kulturen i Uppsala

Jag har fått ett mejl från UKK:s VD Magnus Bäckström, som skriver att han tycker att jag är väl hård mot honom i min blogg. Jag kan självklart nyansera mig. Det är den borgerliga majoriteten som är den största kålsuparen, eftersom de trots allt har ett övergripande ekonomiskt ansvar. Men dålig ekonomi faller alltid tillbaka på en VD, hur usel ägaren än är...

Sedan kan det vara på sin plats att också säga att boten mot dålig ekonomi självklart inte alltid behöver vara en god ekonom. Det kanske är marknadsföring eller gud vet vad som behövs.

För övrigt har Stadsteaterns program kommit. Lysande Linus! Månne salongerna bli proppfulla!

Silvia och Lester Brown dissar kolkraften

Vi fick en fråga av die Grünen i Tyskland häromdagen. Var det sant att Drottning Silvia skulle komma och inviga en ny kolgruveanläggning vid Die Schwarze Pumpe (jo kolkraftverket heter så)? Det kollades med hovet - och tack och lov hade Silvia tackat nej till Vattenfalls inbjudan. Man kan bli monarkist för mindre...

I dag har Lester Brown, den inte alltigenom muntre gamle miljöforskaren, varit i Sverige och talat om sin nya bok: Plan B 3.0 Rädda världen. Han föreslår global koldioxidskatt och ett mål att stänga alla koleldade kraftverk.

Planen utgår ifrån att minska världens koldioxidutsläpp med 80 procent till 2020. Det kan enligt Brown ske genom ökad energieffektivitet, kraftig utbyggnad av förnybara energikällor och ökat skogsskydd.

Heja Silvia och Lester!

tisdag, september 02, 2008

Hej! Säg nej!

Idag har Åsa Domeij presenterat sin ståndpunkt i Miljöpartiets medlemsomröstning. Hon ska också rösta nej.
Det behövs friare rörlighet för den gröna politiken i EU. Utträdeskravet har helt klart stått i vägen för vårt politiska arbete på det internationella planet. Nu hoppas jag och många med mig att det avskaffas.
I morgon startar medlemsomröstningen i Miljöpartiet. Till den 30 september kan medlemmarna rösta. Det är helt suveränt med ett parti där medlemmarna tillåts bestämma. Det lönar sig att vara medlem i Mp.