lördag, september 27, 2008

Säg nej till arena-hysterin

Idag skriver två socialdemokrater om varför de tycker att Kommunfullmäktige ska säga nej till Gränby-arenan på måndag. Jag hoppas att det är några socialdemokrater i fullmäktige som kommer att stödja deras linje. Annars är det ju bara Miljöpartiet som säger nej till förslaget vad som hittills kommit fram.

Jag ska kortfattat beskriva varför:

1. Det är kommunens främsta uppgift att satsa på breddidrotten så får vi bättre förutsättningar för elitsatsningar i denna stad, men framförallt att vi också satsar mer på folkhälsan
Det är helt enkelt så att det behövs ganska mycket resurser för att bygga mindre hallar, som passar för många olika sporter. Flertalet av dessa hallar bör ha läktare - så att de passar för matcher och tävlingar för ungdomslag och för studentlag (gärna också för korpen och diverse andra motionsidrottare). Hallarna bör byggas i både Uppsala och runt om i kransorterna. Idrottsföreningen i Björklinge vill att vi satsar på friidrotten där, i Knutby behövs en idrottshall, i Storvreta borde det finnas ett badhus, självklart behövs också bättre ishallar osv. Jag är för elitidrott. Men den behöver näring. Näringen heter idrottande ungdomar och studentidrott. Vi ska inte heller glömma att förbättra förutsättningarna för spontanidrotten. Är det inte ganska korkat att den nya hall som byggs i nya lärarhögskolans lokaler inte har någon läktare. När jag påpekade detta i kommunstyrelsen för minst ett år sedan ansågs det vara för sent att göra något åt. Då hade ändå inte första spadtaget tagits...

2. Hur många arenor ska vi bygga i Uppsala?
Nu är Gränby-arenan på dagordningen. Men det är minst två stora arenor till som ligger i planeringen. Nya studenternas och Fyrishov. Liksom en stor inomhusfotbollsplan i det totalt sanslösa Fulleröprojektet. Hur många stora arenor behövs i Uppsala, hur många konferenser och mässor tror ni vi kommer att ha, och var är elitlagen som ska locka folk att fylla var och en av dessa arenor med läktare för 5000-10000 personer?

3. Brister i planeringen
Det är en usel affär med Gränby-arenan var temat på debattsidan. Jag skulle kunna lägga till flera aspekter. I underlaget till beslut framkommer helt tydligt att det ekonomiska underlag som presenterats bygger på en glädjekalkyl. Varför ska vi överhuvud taget ta ett beslut med ett så bristfälligt underlag?
I Katrineholm finns en ganska nybyggd ishall Woodyhallen (för övrigt ett ganska lustigt namn) - i samband med att kommunen gick in med medel till hallen såg de till att också använda värmen som växlas ut från kylanläggningarna till att värma bostäder i ett bostadsområde. Varför finns ingen sådan plan för Gränbyarenan? Detta bör finnas med som en förutsättning för bygget. Andra kommuner, till exempel Västerås, har också byggt flera arenor - men samlokaliserade dessa. Fördelarna var många, bland annat går det ju att skapa bra kollektivtrafik med en sådan lösning, för att inte tala om att använda en gemensamma resurser och inte dubbel- eller trippelplanera för olika evenemangstyper. En av de larvigaste bristerna med planerna för Gränby-arenan är att ingången föreslås ligga på andra sidan från Gränby köpcentrum räknat. Det är nämligen så att man planerar för att i praktiken alla som åker till hallen ska komma med bil. Ursäkta har någon hört talas om klimatfrågan?
Jag vill för tydlighetens skulle påpeka att jag inte har något emot ishockey. Jag är uppväxt i Övik och MoDo har fått en ny arena centralt i stan, Kempehallen fick duga tills för något år sedan. Kommunen är generösa i Övik (det är också något som Uppsalas fastighetschef lyfte fram när jag diskuterade med honom förra veckan). Men att Öviks kommun går in med riskkapital går inte att jämföra med situationen i Uppsala. I Övik finns många ungdomsföreningar som hela tiden tar fram nya unga talanger. Elitsatsningen är helt enkelt säkrad.

4. Jag tror jag inte behöver nämna det där djuret som är rödlistat och även det ett argument
Salamander, salamander - det låter nästan som ett trolleritrick. Går det att maka på den igen?

Nu behövs...
Ta fram ett nytt samlat förslag där breddidrotten är basen. Stora arenor ska planeras med förnuft - inte minst måste logistiken med kollektivtrafik fungera. Rätt ambition, rätt placering är a och o. (Det är inte en slump att nya nationalarenan i Solna planeras att ligga vid en pendeltågsstation.) Sedan måste det bli ett slut på flummet att dribbla med ekonomin. Jag är definitivt för en satsning på Studenternas. Jag är också förespråkare för en ny hall för basketen. Självklart måste Almtuna kunna satsa för framtiden också. Men tänker man för stort så kanske det i själva verket inte blir någonting. Pratar vi idrott så är small definitivt beautiful.

För övrigt är jag urbota trött på alla dessa bossar i kommunen som har intressen i företag i den här kommunen (som kommunen av olika anledningar stöjder). Jag kommer inom kort återkomma med ett förslag på etiska riktlinjer för anställda och politiker i ledande befattning. Ryggdunkarnas tid är väl ändå förbi snart...

Inga kommentarer: