söndag, november 15, 2009

Grattis Miljöpartiet!

I dagens SIFO har MP väljarstöd som motsvarar 9,7 procent. Eftersom Uppsala ligger steget före så innebär det åtminstone 12 procent här, om inte mer. Det är ungefär vad vi behöver för att få två miljöpartister på Uppsalabänken i Riksdagen. Det blir i så fall vår nuvarande riksdagsledamot Helena Leander och kommunalrådet Niclas Malmberg.
Helena gör ett mycket bra jobb i Riksdagen nu. Hon är påläst, engagerad och brukar hamna högt upp när närvaron mäts. Jag tror att Helena Leander kommer att blomma ut under nästa mandatperiod - hon kommer ta för sig mer och bli en tungviktare på skatte- och ekonomiområdet.
Niclas är en aktiv politiker som vet att politiken inte bara förs inom kommunhusets eller riksdagshusets väggar. Politik är också att synas, skapa opinion och föra ut debatten i offentligheten. Niclas utåtriktade arbetssätt behövs det mer av i riksdagshuset, även om han inte blir ensam i Miljöpartiets riksdagsgrupp att ha förstått det. Jag tror att vi kan utgå ifrån att Niclas kommer att se till att vi får se mer av de rikspolitiska frågorna här hemma i Uppsala också. Inte alls dumt.
Jag vet inte om dessa två toppkandidater på MPs riksdagslista i Uppsala kommer få några starka utmanare som kommer driva personvalskampanjer. En som säkert skulle kunna få genomslag i en personlig kampanj är listans trea Anna Norrman. Anna är också en rutinerad politiker som flyttat till Uppsala för ca ett år sedan. Anna sitter i Miljöpartiets partistyrelse och är bland annat ansvarig för näringslivspolitiken - ett område som vi kommer att behöva lyfta fram mycket under valrörelsen eftersom småföretagen missgynnats under den sittande regeringen.
Jag skulle själv gärna se både listans fyra, Johan Lundqvist och listfemman (tillika Gröna studenters språkrör) Frida Johnsson i Riksdagen. Johan skulle lätt kunna bli ansvarig för socialpolitiken och Frida för högskolepolitiken. Och de får säkert en hel del personkryss. Men om jag får vara ärlig så behåller jag dem gärna i kommunfullmäktigegruppen i Uppsala. Vi kommer ha mycket kul på hemmaplan också!

Inga kommentarer: