torsdag, augusti 17, 2006

Första valtalet: Alla kan bli politiker

För precis ett år sedan fyllde jag år och av en händelse blev det just den dagen som Niclas Malmberg, kommunalrådet för miljöpartiet i Uppsala, ringde mig och frågade om jag inte kunde bli miljöpartist. Det gjorde han rätt i – för efter moget övervägande ville jag det. Men det var något av en slump som ledde fram till att han ringde – en slump som jag önskar skulle drabba fler människor här i Uppsala, i Sverige och i världen – oavsett om det blir på deras födelsedagar eller inte.

I Miljöpartiet finns en filosofi att alla kan vara politiker och faktiskt borde ta chansen att vara det någon gång i livet. Jag känner fenomenalt bra och duktiga människor som är engagerade i andra partier. De blir inte valda till toppkandidater, utan att de kokat kaffe och hållit sig i bakgrunden i sitt parti under många år. Det är ett uttryck som visar att gubbväldet härskar. Så är det inte i miljöpartiet. Flera av våra superduktiga politiker i miljöpartiet slutar snart i riksdagen – en är Åsa Domeij, en annan Gustav Fridolin. Ni kan räkna med att när de slutar så kommer de ersättas av andra engagerade miljöpartister. Kanske av någon med min kaliber?

Fler och fler människor engagerar sig i sakfrågor. Miljöpartiet vill att alla medborgare ska ha chans att lägga fram sina förslag i kommunfullmäktige i Uppsala och ställa sina frågor direkt till oss som är lokala politiker. Vi måste hitta lösningar som gör att fler kan engagera sig för att vårt samhälle ska bli bättre. Förslagsrätten kan ge ringar på vattnet, självklart kommer det att påverka de politiska partierna – vilket parti vill inte locka till sig de smartaste förslagsställarna? Men det ger också signaler som kan stärka demokratin på många andra ställen – på arbetsplatserna och runt middagsborden.

Ett exempel från en kommun som har förslagsrätt i fullmäktige – Nora – där föreslog en humoristisk medborgare att en trängselbonus skulle införas för att fler turister skulle hitta till den lilla staden. Förslaget var inspirerat av trängselskatten i Stockholm, och visst kom det fler turister till Nora – tacka för det, hälften så bra marknadsföring skulle en PR-byrå ha tagit miljoner för.

Trängselbonusen avdramatiserar trängselskatten i Stockholm. Det är väl självklart att ekonomiska styrmedel behöver användas. När stockholmarna röstar har de chans i att i en lokal folkomröstning besluta vilket Stockholm de vill ha. Tänk om uppsalaborna hade fått rösta om Musikens Hus – som miljöpartiet föreslog?

Jag måste kommentera de artiklar som Aftonbladet publicerat de senaste dagarna. ”Ekomaten är en bluff.” ”Enda skillnaden mellan ekologiska och vanliga grönsaker är priset”. Det är Aftonbladet som bluffar. Det går inte att titta på en ekologisk morot och jämföra den med en konventionell morot och utifrån det säga ett enda ord om vad som skiljer ekologiskt och konventionellt lantbruk åt. Den som gör det är grymt ohederlig. Ekologiskt lantbruk är bättre för miljön, för djuren, för böndernas hälsa och självklart för konsumenterna.

Demokratin behöver engagemang! Tänk om du också skulle bli politiker någon gång? Men först tycker jag att du ska tänka på valet – som är om en månad. Rösta långsiktigt!

Inga kommentarer: