torsdag, augusti 31, 2006

Manifestera den goda maten

Uppsala är ju Sveriges största landsbygdskommun, sa landsbygdskonsulten till mig häromdagen. Visst. Det är runt 50 000 människor som bor på landsbygden runt om Uppsala. Merparten bor i kransorterna. Något att vara lite stolt över och framförallt att ta fasta på i lokalpolitiken.

Hembakta bullar har seglat upp som den stora matfrågan de senaste dagarna. Margot Wallström tjoar från Bryssel och alla partier är ute och protesterar. Frågan är nu om våra myndigheter förstår att tolka reglerna i kombination med de politiska signalerna? Det är en massa regler om spårbarhet, allergiinformation osv som åsidosätts när hembakade bullar säljs, tycker nog livsmedelsbyråkraterna. Det gäller att kunna hantera stort och smått. Tryggheten ligger trots allt mer i hembakade bullar än i omständiga regleringar från EU.

Miljöpartister som vill representera länet har rest runt i dagarna tre. Igår var vi och hälsade på i Tierps kommun. Mejeriet i Eskesta, Svealands kött- och charkbutik i Tierp och grönsaksodlaren på Örbyhus slottsträdgård var några livsmedelsproducenter vi besökte. Under lunchen träffade vi barn och dagbarnvårdare på Solkattens föräldrakooperativ. De äter lunch ute i ett vindskydd två gånger per vecka. Men framförallt så lagar de riktig mat varje dag. Lämpligt till matresan i Tierp lanserade vi ett Matmanifest för Uppland

Miljöpartiets matmanifest
Mat är inte bara en fråga om smak och kvalitet, utan också om miljö, hälsa, djuretik, global rättvisa och lokal utveckling. Miljöpartiets mål är därför att maten som serveras i kommunernas skolor och äldreboenden eller i landstingets regi ska vara hälsosam samt miljövänligt och etiskt framställd. Och framförallt ska den vara god!

Riktigt god mat

  • Laga maten lokalt, planera äldreboenden och skolkök därefter.
  • Mat är hälsa. Såväl unga som äldre behöver varierad och näringsriktig mat för att undvika barnfetma likaväl som näringsbrist hos äldre. I skolan behövs en helhetssyn som gör att teorin i idrott och hälsa, samt hem- och konsumentkunskap hänger ihop med praktiken, dvs hur mat tillagas och serveras i skolkök, på caféer och i mat-automater.
  • Måltiden är lika viktig som maten. Gör det förmånligare för de äldre att äta tillsammans.
  • En förändring av måltiderna behövs så att mer grönsaker och bättre fetter används för folkhälsan - en strategi för hur vi åstadkommer utveckling på detta område behövs.
Ekologisk och lokalproducerad mat
  • Uppfyll de nationella målen om att 25 procent ekologisk mat ska serveras i offentliga kök.
  • Samverka i Upplands kommuner genom att utveckla gemensamma strategier för att nå resultat och finna vägar att handla lokalt producerat och gynna den gröna tillväxten i livsmedelsindustrin i Uppland.
  • I såväl kommunerna som i landstingen bör upphandlingar kunna delas på flera leverantörer så att lokala små och medelstora entreprenörer kan delta.

Mångkulturell och etisk mat

  • Önskemål grundade i etiska, religiösa eller kulturella ställningstaganden ska alltid tillgodoses.
  • Många äldre och sjuka människor har svårt med aptiten. Att då kunna fresta med mat som ger smakminnen från barndomen kan vara ett bra sätt att undvika undernäring och skapa lite guldkant på tillvaron. Det är därför viktigt att såväl de som är uppväxta med svensk husmanskost som de som har övat sina smaklökar i en annan matkultur kan få sina smakminnen tillgodosedda.

Inga kommentarer: